Sverige ska möta Slovenien i damernas handbolls-EM ikväll. Nedan ger vi er förutsättningarna inför mötet med hemmanationen.

För två dagar sedan spelade Sverige EM-premiär mot Serbien, en match man till slut vann med 27-21. Dessförinnan hade Slovenien besegrat Danmark i en rysare. Ikväll ska Slovenien och Sverige ställas mot varandra i en tidig gruppfinal, där mycket står på spel. Slovenskorna har en fin premiär bakom sig med stort publiktryck och Sverige lär få bekänna färg för att rå på hemmanationen med sitt höga självförtroende.

Trupperna

Sloveniens trupp.

Sveriges trupp.

Snackisar

Nina Koppang är fortsatt inte tillgänglig för spel för Sverige då hon har testat positivt för covid-19 fortsatt, utan att vara sjuk. Förutom det svenska bortfallet så är publiken i Celje en snackis. Det var en fin atmosfär när Slovenien mötte Danmark senast och mycket talar för att det blir en fin omgivning även ikväll. Publiken är högljudd, sitter nära planen och hejar fram sina slovenska hjältar. Något för Sverige att bemästra.

Var sänds matchen?

Alla matcher i EM sänds på TV6 och Viaplay för svensk del. Kvällens match startar 18:00. Sändningen kan starta redan en timme eller en halvtimme innan på Viaplay.

Nyckelspelare

Sverige:
Jessica Ryde
Jamina Roberts

Slovenien:
Ana Gros
Elizabeth Omoregie

Målvakten Jessica Ryde måste göra ännu en bra match ikväll, om hon får spela. Det kan vara så att firma Axnér/Wiberg/Forsberg väljer att gå med Bundsen istället, för att även spela in henne. Om Bundsen spelar så är hon nyckelspelaren. Med andra ord är målvaktsposten viktig för Sverige, för att få en bra start och för att göra publiken missnöjda. Ana Gros och Elizabeth Omoregie är två spelare att hålla ett extra öga på för Sverige. En duo på nio meter som kan vara dominanta i stunder.

Möjlig svensk startsjua

Jessica Ryde (målvakt)
Nathalie Hagman (högersexa)
Emma Lindqvist (högernia)
Jenny Carlson (mittnia)
Jamina Roberts (vänsternia)
Elin Hansson (vänstersexa)
Linn Blohm (mittsexa)

Senaste möten

VM-åttondelsfinal 2017
Sverige – Slovenien 33–21

EM-gruppspel 2016
Slovenien – Sverige, 25-23