Sverige ställs inför en tuff drabbning och ödesmatch ikväll. Med avkast 20:30 ska det blågula landslaget möta rivalerna från över sundet, Danmark. Se information om matchen nedan.

Ikväll smäller det för Sverige. Seger mot Danmark och man har med sig full pott till Huvudrundan efter sex tagna poäng i gruppspelet. Ett oavgjort resultat skulle också göra gott för Tomas Axnérs landslag medan en förlust kan bli en tung smäll.

Sverige har med sig fyra poäng hit, efter två raka segrar. Danmark har å sin sida förlorat mot Slovenien i premiären, men följde upp detta med att krossa Serbien i söndags. Nu väntar ett skandinaviskt derby mellan två lag som känner varandra väl.

Trupperna

Danmarks trupp till EM 2022.

Sveriges trupp till EM 2022.

Snackisar

Denna drabbning handlar väldigt mycket om att närma sig semifinal. Om Sverige vinner mot Danmark ikväll så har Sverige ena foten i en EM-semifinal. Detta då man får med sig fyra poäng (full pott) in till Huvudrundan, som inleds i slutet på denna vecka. Om Sverige har med sig fyra poäng dit så har man råd att förlora en match i det gruppspelet, och ändå ta sig vidare till semifinal. Kvällens match mot Danmark är superviktig. Förlust skulle kunna innebära att Danmark snarare får slagläge, beroende på resultatet i Slovenien mot Serbien.

Var sänds matchen?

Mötet kastas igång 20:30 och sänds på TV6 och på Viaplay. Sändningen startar redan en timme innan, 19:30.

Nyckelspelare

Sverige:
Jessica Ryde
Nathalie Hagman

Danmark:
Sandra Toft
Trine Östergaard

Två starka målvakter och två starka högerkanter. Jessica Ryde har visat världsklass hittills och borde få chansen igen i mål. Nathalie Hagman är fruktansvärt viktig i både straffskytte och kontringsspel, inte minst i dessa matcher. Danmark har samma lingo. Trine Östergaard är dock lite mer involverad i spelet ute på sin kant, och är av yppersta världsklass. Detta gäller även Sandra Toft, som har en förmåga att göra denna typ av matcher till sin.

Möjlig svensk startsjua

Jessica Ryde (målvakt)
Nathalie Hagman (högersexa)
Emma Lindqvist (högernia)
Jenny Carlson (mittnia)
Jamina Roberts (vänsternia)
Elin Hansson (vänstersexa)
Linn Blohm (mittsexa)

Senaste möten

EM 2020:
Sverige – Danmark, 22-24

EM 2018:
Sverige – Danmark, 29-30

VM 2017:
Sverige – Danmark, 26-23