Damernas EM 2022 kommer att avgöras i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro. Idag skedde lottningen till kvalet till mästerskapet och Sverige lottades in i en grupp där man kommer att ställas mot Serbien, Island och Turkiet. 

EM 2022 kommer att spelas mellan 4-20 november. Totalt kommer 16 lag att delta i mästerskapet. Fyra av dessa nationer är redan direktkvalificerade. Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro i form av värdnationer, samt Norge som är regerande EM mästare.

De övriga 12 platserna ska 32 olika nationer tävla om i ett EM-kval. Först ska de 11 lägst rankade nationerna göra upp i steg ett i kvalet.

Dessa nationer är indelade i tre olika grupper som ser ut enligt följande;

Grupp 1

Portugal, Kosovo, Luxemburg och Cypern

Grupp 2

Grekland, Italien, Bosnien och Herzegovina och Lettland

Grupp 3

Färöarna, Israel och Finland

Vinnarna från respektive grupp i kvalomgång ett tar sig sedan vidare till kvalomgång två där resterande nationer väntar.

Det är även i steg två som Sverige kliver in i EM-kvalet. Sverige var inför lottningen även seedade i den högst rankade potten. Tillsammans med Nederländerna, Ryssland, Spanien, Frankrike och Danmark.

Lagen lottades sedan in i sex olika grupper med fyra nationer i varje grupp. De två bästa nationerna från varje grupp tar sig sedan vidare till EM.

Kvalgrupperna till EM 2022

Grupp 1

Ryssland
Polen
Schweiz
Litauen

Grupp 2

Danmark
Rumänien
Österrike
Vinnare i förkval grupp 3

Grupp 3

Nederländerna
Tyskland
Belarus
Vinnare i förkval grupp 2

Grupp 4

Frankrike
Tjeckien
Kroatien
Ukraina

Grupp 5

Spanien
Ungern
Slovakien
Vinnare i förkval grupp 1

Grupp 6

Sverige
Serbien
Island
Turkiet

Kvalet till EM 2022 inleds med att två matcher kommer att spelas 6-7 och 9-10 oktober 2021, resterande matcher i EM-kvalet kommer att avgöras i mars och april 2022.