Foton: Bildbyrån

Gruppspelet i Handbolls-EM är nu färdigspelat och lagen har nu klivit in i mellanrundan i jakten på semifinalplatserna. För Sveriges del slutade det med en andraplats i gruppspelet efter favoriten Ryssland. Men hur gick det i dem andra grupperna och vilka lag har presterat enligt förväntningarna, vilka nationer har överpresterat och är det något lag som floppat likt Frankrike gjorde i VM förra året? 

För svensk del så inleddes mästerskapet skakigt mot Tjeckien men Axnér och spelarna redde ut situationen och plockade med sig en segern från den matchen. Efter detta har Sveriges spel sakta men säkert blivit stabilare. Sverige var ett straffskott i stolpen ifrån att vinna Spanien men fick istället nöja sig med ett lika resultat. Den avslutande matchen i gruppspelet mot Ryssland var den bästa insatsen från Sverige spelmässigt men det räckte dock inte till utan Ryssland blev tillslut för starka. Resultaten i gruppspelet ledde till att Sverige fick med sig 1 poäng till mellanrundan och utgångsläget för att ta sig till semifinal är nu tufft men inte omöjligt.

Norge

Kom till EM som favoriter att vinna hela mästerskapet. Norge har världsspelare på flera positioner och Norge som var tänkt att vara en av värdnationerna i mästerskapet har verkligen levt upp till förväntningarna. Tre segrar av tre möjliga har det blivit i gruppspelet och det i imponerad stil. Framförallt är det storsegern mot Tyskland som slutade hela 42-23 som sticker ut. Fortsätter Norge i samma anda som laget spelade i under gruppspelet så kommer man vara svårstoppade. Frågan är om det ens är något lag som kommer kunna störa Norge i deras framfart mot guldet? För inte bara att Norge har varit stabila ute på planen man har även två målvakter som storspelat såhär långt i mästerskapet. De norska målvakterna Rikke Granlund och Katrine Lunde placerar sig tvåa respektive trea i tabellen med högst räddningsprocent under gruppspelet.

Nederländerna

Nederländerna kom till EM med ett VM-guld i ryggen och många hade förutsatt att Nederländerna skulle vinna sin grupp tillsammans med Kroatien, Ungern och Serbien relativt enkelt. Så blev inte verkligheten utan den blev snarare tvärtom. Nederländerna fick slita hårt för att ens ta sig vidare från gruppspelet. Efter två inledande förluster mot Serbien och Kroatien hängde fiasko stämpeln tungt över Nederländerna inför den sista och avgörande matchen mot Ungern. Förlust där och Nederländerna hade gått från att vara VM segrare till att mästerskapet efter inte ens lyckas ta sig vidare från gruppspelet. I halvtid mot Ungern låg även Nederländerna under med 15-13 och det såg ut som att Nederländerna skulle få lämna med dunder och brak. Nu löste man tillslut en seger med 28-24 efter en fin upphämtning i andra halvlek vilket gör att man får spela vidare i mellanrundan på bekostnad av Ungern. Men det är inte alls samma Nederländerna som imponerade och gick hela vägen i VM förra året. Om det inte ska bli pannkaka av allt i mellanrundan så behöver Nederländerna lägga i ett par växlar till och få ihop ett mer samspelt lag för att ens ha någon chans i fortsättningen av detta EM.

Kroatien

Turneringens stora skräll såhär långt. I en grupp med regerande världsmästarinnorna Nederländerna och Ungern samt grannlandet Serbien var det inte många som trodde att Kroatien skulle ha någon chans i detta EM. Men Kroatien motbevisade alla inte bara en gång, inte två gånger utan hela tre gånger i gruppspelet. Kroatien gick obesegrade ur gruppspelet med tre raka segrar och tog därmed med sig maximala fyra poäng till mellanrundan. Larissa Kalaus har prickskjutit i stort sett varje skott hon fått, hon gör mål på 88% av alla avslut hon tar vilket är högst av alla spelare som gjort nio mål eller fler i turneringen. Men det är inte bara Kalaus som prickar rätt när hon skjuter utan överlag så har Kroatien varit väldigt effektiva och gjort mål på sina chanser. Kroatien som lag gjorde mål på 61% av alla skott i gruppspelet, som jämförelse gjorde Sverige mål på 54% av alla skott som Sverige sköt under gruppspelet.

Frankrike

En nation som kom till den här mästerskapet med revansch att utkräva. Man vann EM senast de spelades 2018 men floppade totalt i VM 2019 och fick lämna redan i gruppspelet. Men till skillnad mot Nederländerna så har Frankrike visat att de vill vara med och slåss om medaljerna och kommer att bli ett svårstoppat lag. Även om Frankrike hade en del problem i premiärmatchen mot Montenegro så räddade man upp situationen genom att vinna den matchen med 24-23. Men det största styrkebeskedet kom i den avgörande matchen i gruppspelet mot Danmark. Där vann Frankrike med 23-20 och fick därmed med sig maximala 4 poäng till mellanrundan, det var även ett styrkebesked att besegra värdnationen och man visade samtidigt att man är svårslagna. En viktig del i detta är målvakterna som varit stabila i Frankrike. Cléopatre Darleux har med sina 47% i räddningar högst räddningsprocent av alla målvakterna. Men även Amandine Leynaud som varit den målvakt som spelat mest av dem två har visat fin form med sina 35% i räddningsprocent.

Norge var inför mästerskapet favoriter att vinna EM hos spelbolagen. Då låg oddsen för att Norge skulle vinna mellan 2.20 och 2.50, efter gruppspelet har Norge blivit ännu större favoriter och oddset för att Norge ska få lyfta pokalen är nu nere på 1.80 till 1.85. Åt andra sidan har oddset på Nederländerna ökat markant efter gruppspelet jämfört med innan EM. Oddset för att Nederländerna skulle vinna EM inför var 9.00. Nu får du som spelare oddset 13.00 på att Nederländerna går hela vägen och vinner EM.

Ett lag vars odds att vinna EM har droppat otroligt mycket är Kroatiens. Efter en imponerade insats i gruppspelet där Kroatien verkligen visade att man kan stå upp mot de stora nationerna och vann sin grupp så har oddset rasat för en EM vinst för Kroatien. Oddset innan EM på att Kroatien skulle ta sig hela vägen var 251.00 gånger pengarna. Det var en av nationerna som hade högst odds i hela turneringen att vinna EM. Men nu efter gruppspelet har oddset för att Kroatien ska ta sig hela vägen och vinna EM sjunkit från 251.00 till 29.00.

Vad gäller Sveriges chanser att vinna EM så har oddsen ökat markant. Efter att Sverige endast fick med sig 1 poäng till mellanrundan och chansen att ta sig till semifinalerna har blivit otroligt knepig har oddset för att Sverige ska vinna EM ökat från 26.00 till 41.00. Spelbolagen ser alltså inte Sverige som någon nation som ska ha en rimlig chans att vinna EM, men allt kan hända!

Banner William Hill

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här