Foto: Bildbyrån

Rekord är till för att slås. Men ännu står sig några gamla rekord, som kanske blir svåra att slå. Bland annat en svensk som satt ribban högt för antal gjorda mål per match. Vi har gått igenom några individuella rekord nedan.

Flest gjorda mål under en EM-turnering

Bojana Radulovic, Ungern

Under EM 2004 gjorde ungerskan Bojana Radulovic hela 72 mål i turneringen och hon fick göra det på hemmaplan, när Ungern stod för värdskapet. Radulovic bar sitt Ungern till en bronsplats i mästerskapet.

Flest totalt gjorda mål i EM

Cristine Neagu, Rumänien

Inför EM i Danmark 2020 hade Cristine Neagu rekordet för flest gjorda mål i historien i EM med sina 237. I och med att rumänskan fortfarande är aktiv är rekordet i ökning. I skrivande stund har Neagu gjort 22 mål hittills i EM och ligger därmed på 259 mål i EM-sammanhang.

Flest gjorda mål i en match

Nathalie Hagman, Sverige och Karolina Kudlacz, Polen

Under EM i Frankrike gjorde Nathalie Hagman det omöjliga. Hon tangerade Karolina Kudlacz gamla rekord från 2006, då hon gjorde 17 mål i vinsten mot Ryssland. Det återstår att se hur länge Hagman och Kudlacz får sitta kvar på tronen.

Flest assist under en EM-turnering

Kristine Lunde, Norge och Grit Jurack, Tyskland

Under EM 2006 i Sverige stod norskan Kristine Lunde och tyskan Grit Jurack för 51 målgivande passningar vardera, för sina länder. Det är flest under ett mästerskap någonsin och de gjorde det alltså samma år, på svensk mark.

Bäst räddningsprocent under ett mästerskap

Karin Mortensen, Danmark

Den danska målvakten Karin Mortensen är den målvakt som haft bäst räddningsprocent vid en EM-turnerings slut. Under EM 2002 i Danmark slutade hon turneringen med en räddningsprocent på 48 % och med 117 gjorda räddningar. Mortensen var utan tvekan en stor anledning till att Danmark kunde ta sin tredje EM-titel det året.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här