Årets lag i svensk idrott 2022? Det kan bli Sveriges herrlandslag i handboll. Glenn Solbergs landslag är nämligen nominerade i kategorin under Idrottsgalan i januari 2023. 

För tio månader sedan stod Andreas Palicka, Jim Gottfridsson, Oscar Bergendahl och Niclas Ekberg med flera och sjöng den svenska nationalsången på podiet i Budapest. Herrlandslaget i handboll hade nyss vunnit sitt femte EM-guld i historien, och detta efter en fin bragd. Nu kan Handbollslandslaget premieras för sin fina insats, på nästkommande Idrottsgala.

Den 16 januari går Idrottsgalan av stapeln, för att hylla hela Sveriges bästa idrottare under året 2022. Då är Herrlandslaget i handboll nominerade till kategorin ”Årets lag”.

– Jag får fortfarande gåshud varje gång jag tänker på EM-guldet och den magiska finaldagen i Budapest. Det var en dröm som gick i uppfyllelse och det största många av oss upplevt hittills i våra karriären. Det är självklart jättekul att det är fler som delar de känslorna med oss och det är ärofyllt att vi är nominerade till Idrottsgalan tillsammans med världs- och olympiska mästare, säger den svenska lagkaptenen Andreas Palicka till Handbollslandslagets hemsida.

Precis som Palicka nämner så är andra framgångsrika lag nominerade till kategorin ”Årets lag” på Idrottsgalan. Damlandslaget i skidskytte är nominerade efter bland annat OS-guld i stafett i vintras. Lag Edin i curling är nominerade, även dessa efter sitt OS-guld i Peking. Bordtennis-duon Mattias Falck och Kristian Karlsson utgör det fjärde nominerade laget till kategorin, efter bland annat EM-guld i dubbel under hösten.

Idrottsgalan går av stapeln den 16 januari 2023, mitt i Sveriges hemma-VM. Herrlandslaget spelar sin sista gruppspelsmatch mot Uruguay i Scandinavium samma datum, och kan få fira dubbelt den kvällen.

Nominerade ”Årets lag”

Damstafettlaget, skidskytte
Lag Edin, curling
Mattias Falck och Kristian Karlsson, bordtennis
Herrlandslaget, handboll