Foto: Bildbyrån

De kommande EM-kval matcherna mot Rumänien och Kosovo blir även nya förbundskaptenen Glenn Solbergs första matcher som Svensk förbundskapten. Det har gått nästan 19 månader sedan han presenterades som ersättare till Kristjan Andersson, och det är drygt åtta månader sedan han officiellt tillträdde som förbundskapten. Men covid-19 pandemin med inställda VM-kval och uppskjutna OS-kval har gjort att han fått vänta med att ta ut sin första landslagstrupp. 

I den trupp som Glenn Solberg presenterar finns en rutinerad spelare som valt att återvända till landslaget efter nästan två års uppehåll. 31-årige Niclas Ekberg, den tidigare lagkaptenen har valt att tacka ja till landslagsspel igen och finns med i den svenska trupp som ska spela de kommande EM-kval matcherna.

– Vi har haft en bra dialog hela tiden och det bästa för landslaget är alltid att de bästa spelarna är tillgängliga. Niclas ringde mig i somras och berättade att han är motiverad att spela i landslaget igen och att han tror att kroppen klarar det, så det känns väldigt bra att han är med igen. Det är en spelare som är fantastiskt bra på att göra mål, säger Solberg.

Förutom rutinerade Solberg som är tillbaka i landslagströjan så finns även tre debutanter med i Solbergs första landslagstrupp. Totalt har Solberg valt att plocka med 19 spelare som ska spela EM-kvalmatcherna mot Rumänien och Kosovo.

Debutanterna i landslagstruppen är Alfred Jönsson, Jonathan Carlsbogård och Lukas Sandell.

Saknas i denna landslagstrupp gör Mikael Appelgren, Jesper Nielsen och Fredric Pettersson som alla dras med skadebekymmer.

Först väntar Rumänien den 5 november på hemmaplan i Partille Arena, tre dagar senare den 8 november väntar sedan bortamatch mot Kosovo.

Svenska truppen till EM-kvalmatcherna

Målvakter
Andreas Palicka, Rhein-Neckar-Löwen
Mikael Aggefors, Ålborg Håndbold
Peter Johannesson, TBV Lemgo

Vänstersex
Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt
Lucas Pellas, Montpellier HB

Mittsex
Andreas Nilsson, Telekom Veszprem
Max Darj, Bergischer HC
Anton Lindskog, HSG Wetzlar

Högersex
Niclas Ekberg, THW Kiel
Daniel Pettersson, SC Magdeburg

Vänsternio
Lukas Nilsson, Rhein-Neckar Löwen
Alfred Jönsson, TSV Hannover-Burgdorf
Jonathan Carlsbogård, TBC Lemgo

Mittnio
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt
Linus Arnesson, Bergischer HC
Felix Claar, Ålborg Håndbold

Högernio
Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen
Linus Persson, US Ivry
Lukas Sandell, Ålborg Håndbold