Sverige ska försöka roffa åt sig en EM-plats i slutet av april. Till dess har nu förbundskapten Tomas Axnér tagit ut truppen som ska möta Island och Turkiet och ta Sverige till Europamästerskapet.

Under tisdagen presenterade Tomas Axnér damlandslagets trupp till kommande EM-kvalet. Sverige ska ta sig an Island på bortaplan och sedermera Turkiet på hemmaplan där EM-kvalet ska avgöras. Allt kan avgöras på Island den 20 april. Vid svensk seger där så säkras gruppsegern i kvalgruppen och därmed en plats till höstens EM i Montenegro, Nordmakedonien och Slovenien.

Om platsen inte säkras på Island så väntar Turkiet hemma i Helsingborg den 23 april där Sverige får en ny möjlighet att kvala in. Truppen som ska göra det är sig lik på många sätt, trots några nya ansikten in. Bland tre målvakter så tog Axnér först ut Sofie Börjesson, till vardags målvakt i Sävehof. 24-åringen fick därmed chansen att göra sin landslagsdebut under denna samling men tvingades sedan lämna återbud på grund av skada. Börjesson ersattes därför av klubbkamraten Wilma Kroon Andersson till en början men även Kroon Andersson tvingades lämna återbud och in kom istället Nora Persson från Århus.. Förbundskaptenen väljer att vila Jessica Ryde på grund av en intensiv säsong för målvakten. Evelina Eriksson finns också med i truppen, som gjorde ett strålande inhopp under VM i vintras.

Sara Johansson från Skara HF tar plats bland två högernior i truppen. Även om Emma Lindqvist (uppsatt som mittnia) kan spela högernia. Sara Johansson fanns med under VM 2018 i Sydkorea och gör nu sin landslagscomeback.

Truppen till EM-kvalet

Målvakter

1. Johanna Bundsen, Köpenhamn
21. Evelina Eriksson, Vipers Kristiansand
60. Nora Persson, Århus United

Vänstersexa

38. Elin Hansson, Skuru IK

Mittsexor

7. Linn Blohm, Györ
19. Anna Lagerquist, klubblös

Högersexor

24. Nathalie Hagman, Nantes
50. Ida Gullberg, H65 Höör

Vänsternior

8. Jamina Roberts, IK Sävehof
9. Melissa Petrén, Köpenhamn
29. Kristin Thorleifsdottir, Horsens

Mittnior

6. Carin Strömberg, Nantes
23. Emma Lindqvist, Herning-Ikast
42. Jenny Carlson, Brest-Bretagne

Högernior

15. Sara Johansson, Skara HF
17. Nina Dano, Horsens

* Ersätter Sofie Börjesson och Wilma Kroon Andersson. Även Clara Monti Danielsson (mittsex) utgår.

Spelschema

20 april:
Island – Sverige
21:45

23 april:
Sverige – Turkiet (Helsingborg)
18:10