Det svenska U17-landslaget på flicksidan kommer att åka till Portugal för att spela Scandiberico Tournament. Tills dess har nu förbundskapten Pontus Ward Wiklund tagit ut 16 spelare, varav 10 är debutanter.

I somras så spelade flickornas U17-landslag sitt första EM någonsin. Mästerskapet i Montenegro blev dock ingen succé för de unga svenskorna som slutade på en tolfteplats i turneringen.

Men i november så har U17-landslaget andra saker att se fram emot. Landslaget ska nämligen resa till Portugal i slutet av november för att träningsspela mot högklassiskt motstånd i Scandiberico Tournament. Sverige kommer att möta Spanien, Norge och värdnationen Portugal i turneringen som spelas i olika portugisiska städer.

Den svenska förbundskaptenen Pontus Ward Wiklund har tagit ut 16 spelare som får följa med till den Iberiska halvön. Tio av dessa uttagna spelare är dessutom landslagsdebutanter vilket är spännande. Förbundskaptenen själv uttalar sig om Sveriges chanser i turneringen som komma skall.

– Spanien och Norge är två jättebra lag som jag tycker är topp sex i Europa, medan jag tycker att Portugal är ungefär som vi. Jag tycker att vi är jämna i spelet och har liknande förutsättningar även om vi förlorade mot dem i EM (22–26). Sedan får vi se om de kommer med samma lag som i EM eller om de också byter spelare, säger han till Handbollslandslagets hemsida.

Sverige spelar tre matcher i turneringen mellan 26-28 november där man avslutar mot Norge. Hela spelschemat ser du längre ner. Den svenska truppen består av spelare från sju olika klubbar. Storklubben från Partille, IK Sävehof, har med hälften av de uttagna spelare, alltså åtta stycken och är därmed överlägsen representant i denna landslagstrupp.

Men även lite mindre svenska klubbar finns representerade. Huddinge HK, som har en fin historia på damsidan, har med två spelare i den svenska truppen. Vänstersexan Cassandra Värja var med under EM i somras redan medan Felicia Norsten Vikström får göra landslagsdebut.

Även den välkända ungdomsföreningen från Löddeköping, Lödde Vikings, har äran att få skicka två spelare till landslagsturneringen då både Ebba Leo och Ella Isgren ska få göra landslagsdebut.

Önnereds HK, Skuru IK och Lugi HF är högt erkända klubbar i Sverige och har med en spelare vardera till truppen. Sedan finns det också en spelare från en utländsk klubb. Målvakten Ida Wall tillhör till vardags den norska storklubben Bækkelaget SK och kommer att få göra debut i landslagsdressen.

Några av spelarna som gör landslagsdebut innebär i matchspel. De flesta har varit med på riksläger sedan tidigare.

U17-truppen till Scandiberico

(tidigare insatser i landslaget)

Målvakter: 
Line Bergfeldt, IK Sävehof (9 landskamper)
Ida Wall, Bækkelaget SK (landslagsdebut)

Vänstersex:               
Cassandra Värja, Huddinge HK (9 landskamper, 16 mål)
Julia Qvarfordt, IK Sävehof (landslagsdebut)

Mittsex: 
Stina Wiksfors, IK Sävehof (8 landskamper, 8 mål)
Ebba Leo, Lödde Vikings HK (landslagsdebut)

Högersex: 
Felicia Norsten Vikström, Huddinge HK (landslagsdebut)
Madeleine Rehnberg, IK Sävehof (landslagsdebut)
Moa Wallin, Önnereds HK (landslagsdebut)

Vänsternio: 
Elise Lönnegren, Lugi HF (9 landskamper, 23 mål)
Ella Isgren, Lödde Vikings HK (landslagsdebut)
Felicia Granat, IK Sävehof (landslagsdebut)

Mittnio:
Emma Mihailovic, IK Sävehof (9 landskamper, 46 mål)
Freja Wahlberg, Skuru IK (landslagsdebut)
Ida Landberg, IK Sävehof (landslagsdebut)

Högernio: 
Thea Kylberg, IK Sävehof (landslagsdebut)

Spelschemat:

26 november:
16.45 Portugal – Norge
22.00 Spanien – Sverige
27 november: 
19.30 Norge – Spanien
22.00 Portugal – Sverige
28 november: 
16.00 Sverige – Norge
18.00 Portugal – Spanien