Sveriges handbollslandslag på damsidan ska möta Brasilien i dubbla landskamper på svensk mark. Till dess har förbundskapten Tomas Axnér släppt sin trupp.

Den 29 september ska Sverige möta Brasilien i IFU Arena i Uppsala för en träningslandskamp. Ett par dagar senare väntar samma motstånd i Stiga Sports Arena (Eskilstuna) den 1 oktober.

De dubbla landskamperna blir en del av Sveriges uppladdning inför Europamästerskapet 2022 då EM kastas igång den 4 november i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro. Sverige kommer dock hinna med ytterligare två landskamper mot Tjeckien på hemmaplan innan avresan mot EM-slutspelet.

Under tisdagen presenterade Tomas Axnér den trupp som ska få möta Brasilien i månadsskfitet. Truppen innehåller 18 spelare samt två stycken utvecklingsspelare som förbundskaptenen valt att kalla in.

Något som är noterbart är att den mångårige lagkaptenen Carin Strömberg är petad ur landslagstruppen, på grund av hård konkurrens. Något som Tomas Axnér meddelade under truppsläppet. Men förbundskaptenen förtydligar att Strömberg fortsatt är aktuell för landslagsspel och EM i höst.

Vänstersexorna Olivia Mellegård och Clara Lerby är långtidsskadade och Elin Hansson är därmed ensam vänstersexa i truppen. Även om utvecklingsspelaren Jennifer Johansson kommer ge understöd under hela veckan.

EM-truppen släpps den 6 oktober.

Sveriges trupp

Målvakter:
Evelina Eriksson, CSM Bukarest
Jessica Ryde, Ikast
Johanna Bundsen, IK Sävehof

Vänstersex:
Elin Hansson, Ramnicu Valcea

Mittsex:
Linn Blohm, Györ
Anna Lagerquist, Nantes
Clara Monti Danielsson, Chambray Touraine

Högersex:
Ida Gullberg, H65 Höör
Nathalie Hagman, Nantes

Vänsternio:
Jamina Roberts, Vipers Kristiansand
Kristin Thorleifsdottir, Viborg
Melissa Petrén, Horsens HK
Tyra Axnér, Nykøbing Falster HK

Mittnio:
Emma Lindqvist, Ikast
Jenny Carlson, Brest Bretagne
Daniela de Jong, Ramnicu Valcea

Högernio:
Sara Johansson, Skara HF
Nina Dano, Horsens HK

Utvecklingsspelare:
Jennifer Johansson, Skuru IK
Clara Pettersson Bergsten, Skuru IK

Spelschema

29 september:
Sverige-Brasilien (IFU Arena, Uppsala)
18:30

1 oktober:
Sverige-Brasilien (Stiga Sports Arena, Eskilstuna)
16:00