Det blir en finalserie mellan två västkustlag när IK Sävehof från Partille och IFK Skövde ska göra upp om SM-titeln. Senast lagen möttes i en SM-final var 2005 då vann Sävehof guldet. För IK Sävehof blir det här andra finalserien i rad då man stod som segrare säsongen 2019/2020. Fjolårets säsong fick ställas in innan slutspelet startade vilket gör att Sävehof fortfarande är regerande mästare. IFK Skövde å andra sidan har kvalificerat sig för sin första SM-final på fjorton år. Detta blir tredje gången någonsin som Skövde spelar SM-final, ingen av de två tidigare gångerna har det blivit seger för Skövde. Blir det tredje gången gilt eller ska Sävehof som regerande mästare försvara titeln? Finalserien kommer avgöras i bäst av fem matcher och det är IK Sävehof som inleder på hemmaplan. Den första finalmatchen spelas tisdag, 11 maj och visas på C More. 

IK Sävehof – IFK Skövde

Tisdag, 11 maj kl. 20:10 på C More

IK Sävehof

IK Skövde

Handboll favicon

Oavgjort

IFK Skövde

IFK Skövde

Leovegas

IK Sävehof och deras väg till finalen

IK Sävehof vann grundserien på 42 poäng vilket var två poäng bättre än tvåan Ystad och trean HK Malmö. Detta gjorde att man fick möta tabellåttan Guif i sin kvartsfinal. Där tog Sävehof direkt tag i taktpinnen och vann den första kvartsfinalen med 32-21. Tuffare blev det i den andra kvartsfinalen som spelades på bortaplan för Sävehof. Den matchen krävdes förlängning där Sävehof till sist kunde vinna med 28-31 på bortaplan. Detta innebar att man vid seger på hemmaplan i den tredje matchen kunde säkra semifinalplatsen. Den tredje matchen blev även den en riktigt spännande historia. Sävehof hade länge ledningen med tre, fyra bollar i marginal. Men Guif vaknade till liv ordentligt i slutskedet av matchen och plockade in från 27-23 till 27-27 och lika resultat. Men det var Sävehof som skulle få sista ordet när man avgjorde matchen till 28-27 och därmed säkrade sin semifinalplats.

I semifinalen väntade tabellsjuan från grundserien Lugi. Detta efter att Lugi något oväntat hade slagit ut tabelltvåan Ystad med 3-1 i matcher i sin kvartsfinal. Om kvartsfinalserien mellan Sävehof och Guif var jämn vid två av matcherna så var semifinalen en ren transportsträcka till finalen för Sävehof. Man fullkomligt utklassade Lugi i tre raka semifinaler där Lugi aldrig var i närheten av att vinna någon av dem. Den första semifinalen slutade 34-28, andra semifinalen slutade 22-34 till Sävehof och den tredje matchen där Sävehof säkrade finalplatsen slutade med storseger 40-27.

Sävehof som är regerande mästare i och med att fjolårets säsong inte spelades klart ska nu spela sin andra raka SM-final.

IFK Skövde och deras väg till finalen

IFK Skövde slutade på en fjärde placering i grundserien på 36 poäng. Detta gjorde att man ställdes mot tabellfemman Alingsås i kvartsfinalen. Kvartsfinalen inleddes med att IFK Skövde vann på hemmaplan med 26-24 följt av en bortaseger med 22-27. Detta gjorde att man hade satt sig i väldigt bra position för att ta sig vidare till semifinalen. Men i den tredje matchen så var Allingsås tur att vinna på bortaplan när Skövde föll med 22-24. Detta gjorde att en fjärde match fick spelas och den spelades i Allingsås. Men istället för att hemmalaget Allingsås lyckads tvinga fram en femte och avgörande kvartsfinal så var det bortalaget Skövde som vann matchen med 22-27 och därmed säkrade Skövde en semifinalplats för första gången sedan 2007.

I semifinalen ställdes man mot IFK Kristianstad. En matchserie som Skövde hade full kontroll på i de två första matcherna. Skövde vann semifinal ett med 25-22 följt av en seger på bortaplan med 27-33. Den riktigt spännande matchen var i semifinal tre där lagen följdes åt hela matchen. Men det var till sist Skövde som vann matchen med 23-22 och därmed vann man semifinalserien med 3-0 i matcher och finalplatsen var säkrad.

Så inte nog med att Skövde för första gången sedan 2007 tog sig till en semifinal det är även exakt samma år som man även tog sig till en SM-final senast. Så nu 14 år senare ska Skövde alltså återigen spela en SM-final i handboll. Den gången föll Skövde mot Hammarby i finalen, nu återstår det att se om Skövde kan fälla Sävehof eller om det ska bli ytterligare en finalförlust för IFK Skövde.