Sverige blev överkörda av ett taggat Norge i Huvudrundans sista gruppspelsmatch. Matchen slutade 23-33 till Norge men resultatet betyder ingenting för tabellen. Sverige slutar tvåa och möter Frankrike i semifinal på fredag. Norge slutar femma i Grupp 2 på fyra poäng.

Under den sena tisdagskvällen spelade Sverige och Norge den allra sista matchen i huvudrundans Grupp 2 i Hamburg. Sverige var redan klara för semifinal och hade inget att spela för och inte heller Norge, som slutar femma i gruppen. Men det var ändå skandinaviskt derby i Hamburg, vilket ändå gav lite ingångsvärden in till mötet.

Glenn Solberg valde att vila Andreas Palicka och Jonathan Carlsbogård i mötet för att ge lite andra spelare chansen så som Jonathan Edvardsson, Simon Möller, Andreas Nilsson och Karl Wallinius. Norge saknade å sin sida Sander Sagosen av medicinska skäl.

Första halvlek

Sverige började bäst med matchens två första mål innan Norge spräckte sin målnolla på Tobias Thulin. Norrmännen tog sedan ledningen för första gången i matchen efter nio minuter i matchen. Det var inte den bästa starten försvarsmässigt för svensk del men Tobias Thulin spelade bra för Blågult för att rädda några fler norska mål under första kvarten.

Det stod 7-6 till Sverige efter 15 spelade minuter och det var en helt okej start på matchen. Sedan valde Glenn Solberg att byta in lite friskt blod i Jonathan Edvardsson, Karl Wallinius och Albin Lagergren på nio meter. Trion gjorde det bra direkt när man kom in och fick god hjälp av mittsexan Max Darj.

Blågult tappade dock lite kvalitet i anfallsspelet efter en stund och saknade effektivitet i sina anfall, något som gav Norge en chans att gå upp i en tremålsledning med fem minuter kvar av halvleken. Det var inte mycket som stämde för Sverige under de sista tio minuterna av halvleken och Norge fick en välförtjänt halvtidsledning med 12-15.

Andra halvlek

Albin Lagergren spelade en stund i första halvlek men fick sedan något strul med ljumsken och återkom inte till matchen. Förhoppningsvis är högernians skada inte något allvarligt för resterande del av turneringen. Enligt rapporterna från Viaplay var det ”bara” kramp i ljumsken.

Sverige fick ingen bra start på andra halvlek där norrmännen utökade sin ledning ett par gånger om. De blågula var väldig ineffektiva under de första tio minuterna av halvleken och slarvade enormt. Även om matchen inte betydde något rent poängmässigt så hade nog Sverige önskat att saker och ting stämde lite bättre i alla delar av spelet.

Norges målvakt Torbjörn Bergerud storspelade vilket inte gjorde det enklare för svensk del att hitta nätet. Med kvarten kvar av matchen ledde Norge med hela åtta bollar och Sverige hade noll och inget självförtroende i matchen.

Sverige blev överkörda av Norge, ett norskt landslag som kunde gå hundra procent och som ville mer matchen igenom. Matchen slutade 23-33 till Norge och Huvudrundans Grupp 2 är över. Sverige var redan klara grupptvåa som sagt, så resultatet drabbar inte Blågult i resultatväg.

På fredag den 26 januari, med avkast 17:45, väntar Sverige mot Frankrike i EM-semifinal i Köln. För norsk del väntar hemresa då man slutar femma i Grupp 2 av Huvudrundan.

Sverige – Norge, 23-33 (12-15, 11-18)


Kristianstad - Hammarby