Danmark har fått en kanonstart på Huvudrundan i EM. Detta efter en seger med 39-27 mot Nederländerna efter en fantastisk andra halvlek.

Under onsdagskvällen spelade Danmark och Nederländerna mot varandra i Grupp 2 av Huvudrundan. Förhandsfavoriterna till EM-guldet, Danmark, var storfavoriter mot Staffan Olssons Nederländerna.

Danmark började också bäst i matchen med en till synes ganska trygg ledning i början av matchen men Nederländerna åt sig in i mötet mer och mer. Efter kvarten spelad stod matchen och vägde med ett oavgjort resultat, i en rolig drabbning. Men varje gång Nederländerna kvitterade så kom Danmark till ett snabbt mål, för att inte släppa in Staffan Olssons landslag allt för mycket.

Det var ingen bländande målvaktsmatch i första halvlek där turneringens bästa målvakt i räddningsprocent, Emil Nielsen, stod för tre räddningar för Danmark medan Bart Ravensbergen räddade lika många bollar för sitt land. Den målrika halvleken slutade 18-17 till Danmark efter att Niklas Landin kommit in på slutet och stått för en straffräddning i halvlekens sista kast.

Den underhållande första halvleken fortsatte utspela sig i början av andra halvlek där dock Danmark fick igång Niklas Landin i målet, som räddade två viktiga nederländska skott i början av halvleken för att bibehålla den danska ledningen. Efter tio minuters spel började Danmark gå ifrån i matchen där den danska bredden visade sig avgörande för att skaffa sig en åttamålsledning efter dryga kvarten. Nederländerna tappade allt med flera tekniska fel under den kritiska perioden och Danmark kunde segla iväg.

De regerande världsmästarna visade klass i andra halvlek och sprang till slut ifrån Nederländerna med sin lagmaskin. Matchen slutade till slut 39-27 till Danmark som tog sin fjärde raka seger i mästerskapet.

I och med segern är Danmark nu uppe på fyra poäng i Huvudrundans Grupp 2, man har därför skaffat sig ett bra utgångsläge för semifinal. I nästa match (på fredag 19 januari, 20:30) väntar Sverige i Hamburg i en på förhand spännande match.

Danmark – Nederländerna, 39-27 (18-17, 21-10)


Kristianstad - Hammarby