Kroatien är klara för Huvudrundan från Grupp B efter seger mot Rumänien. Samtidigt förlorade Schweiz och Serbien sina chanser till avancemang från Grupp A och Grupp C. Se resultaten och förutsättningarna längst ner.

Under den sista dagen av gruppspelsrundan spelades tre matcher med avkast 18:00 på olika ställen i Tyskland. Alla tre matcher, med gruppernas på förhand sämst rankade lag, betydde någonting för avslutningen av gruppen. I Grupp A kunde Schweiz sätta press på Frankrike inför deras match mot Tyskland ikväll, samtidigt som Kroatien siktade på seger för att säkra en plats i Huvudrundan samt kanske knipa gruppsegern i Grupp B. I Grupp C var det dessutom Serbien mot Montenegro i ett häftigt rivalmöte mellan två nationer som för bara 18 år sedan var ett gemensamt land, där serberna behövde en seger för att försöka sno åt sig en plats av Island till Huvudrundan och sätta press på islänningarna in till kvällens möte med Ungern.

Montenegro och Nordmakedonien hade inget att spela för förutom hedern och att undvika sistaplatsen i gruppen för att få bättre seedning till VM-kvalet som stundar, men man kom ut stort på sina håll. Nordmakedonien ledde mot Schweiz med fyra bollar i halvtidsvilan och Montenegro ledde med en boll mot Serbien, detta medan Rumänien låg under med fyra bollar mot Kroatien i paus.

Medan Kroatien tidigt säkrade två poäng och en klar plats i Huvudrundan, där man med stor sannolikhet slutar etta i Grupp B, var det desto jämnare mellan Schweiz och Nordmakedonien samt Serbien mot Montenegro. I Schweiz match kunde man inte rå på Nordmakedoniens målvakt och makedonierna tog en fin tvåmålsseger för att sluta trea i Grupp A medan Schweiz slutar fyra och man missade därmed chansen att gå om Frankrike i kampen om en plats till Huvudrundan. Från Grupp A är därmed Frankrike klara för Huvudrundan tillsammans med Tyskland, detta inför stornationernas drabbning med start 20:30 ikväll.

Montenegro, som fick sin superstjärna Nebojsa Simic utvisad tidigt i andra halvlek, imponerade mot Serbien i andra halvlek och hade ledningen hela vägen fram till slutminuterna där det blev spännande. Serbien kvitterade till 28-28 med två minuter kvar men man behövde vinna matchen för att pressa Island. Men istället fixade Montenegro biffen för Island och knep två poäng mot sina grannar. Matchen slutade 30-29 till Montenegro efter att det avgörande målet kom i den absolut sista sekunden, montenegrinerna jublade vilt då man tog sig förbi Serbien i gruppen och slutar trea i Grupp C.

I och med resultatet i Grupp C är Ungern och Island de lag från gruppen som tar sig till Huvudrundan. Ikväll avgörs hur många poäng länderna får med sig dit, då en ren gruppfinal spelas precis som i Grupp A mellan Frankrike och Tyskland. I Grupp B spelar Spanien och Österrike om den andra platsen till Huvudrundan, dit Kroatien redan är klara.

Resultat och spelschema

Grupp A:

Schweiz – Nordmakedonien
27-29

Återstående match
Frankrike – Tyskland
Kl. 20:30

Tyskland och Frankrike är klara för Huvudrundan på fyra respektive tre poäng. Ikväll avgörs vilka som får med sig poäng till Huvudrundan. Nordmakedonien slutade på två poäng (trea) och Schweiz på en poäng (fyra).

Grupp B:

Kroatien – Rumänien
31-25

Återstående match
Spanien – Österrike
Kl. 20:30

Kroatien är klara för Huvudrundan på fem poäng. Österrike (3 poäng) och Spanien (2 poäng) spelar om plats två ikväll. Då avgörs också hur många poäng Kroatien får med sig till rundan (en eller två). Rumänien slutar sist på noll poäng.

Grupp C:

Serbien – Montenegro
29-30

Återstående match
Ungern – Island
Kl. 20:30

Ungern och Island är klara för Huvudrundan på fyra respektive tre poäng. Ikväll avgörs vilka som får med sig poäng till Huvudrundan. Montenegro slutade trea på två poäng och Serbien fyra på en poäng.


Kristianstad - Hammarby