Island vände mot Kroatien och tog sina två första poäng i Huvudrundans Grupp 1. Kroatien är i och med förlusten helt utslagna ur EM 2024. Island har fortfarande häng på placeringsmatch (5-6) efter femmålssegern.

Under måndagseftermiddagen spelade Kroatien och Island mot varandra i Köln. Lagen stod på en respektive noll poäng i gruppen men Kroatien hade åtminstone en teoretisk chans att nå semifinal men då behövde två poäng inkasseras. För isländsk del fanns också en teoretisk chans till femteplaceringsmatch vid två poäng, även om den också var minimal. Det ska dock tilläggas att OS-kval-platser också finns på agendan för båda lagen.

Allt detta gjorde matchen till något avslagen där dock Kroatien hade bäst fokus inledningsvis. Island fick ett rött kort efter tio minuter samt en tung skada på stjärnan Gisli Kristjansson. Det var en väldigt målrik start i övrigt med 20 gjorda mål under första kvarten där kroaterna ledde med 11-9.

Den andra halvan av första halvlek var fortsatt jämn och in till halvtidsvilan där Kroatien hade ledningen med 18-16 till paus. Island vände dock på steken tidigt i andra halvlek efter några bra minuter där islänningarna med fem raka mål ledde med 19-21 efter sju minuter. Island var bra i andra halvlek och kopplade ett hårdare grepp om segern med tio minuter kvar med en tremålsledning.

Trots att det från början såg så dåligt ut så gick Island ifrån med segern i matchen där framför allt den erfarna målvakten Björgvin Gustavsson var den stora matchhjälten för isländsk del. Även vänstersexan Bjarki Mar Elisson visade kvaliteter när den erfarna duon var bärande i den isländska vändningen.

Matchen slutade 35-30 till Island efter att man varit helt dominanta i andra halvlek, mot ett lojt och ofokuserat Kroatien. Kroaterna ligger på en poäng i gruppen och får se sig omkörda av Island. Den isländska segern innebär inte mycket i jakten på en semifinal då den chansen är helt borta likt Kroatiens (efter dagens förlust). Men för båda lagen kan alla poäng vara viktiga då man tampas med andra återstående nationer i Huvudrundan om två OS-kvalplatser, där den sista omgången blir viktig för utgången.


Kristianstad - Hammarby