Frankrike är Europamästare för fjärde gången i nationens historia på herrsidan. Detta efter en finalseger mot Danmark med 31-33 efter förlängning. Efter två helt jämna halvlekar fick matchen avgöras i förlängningen där superstjärnan Dika Mem steg fram tillsammans med Elohim Prandi. Danmark slutar därmed tvåa i EM.

Under söndagskvällen spelades den sista matchen i handbolls-EM 2024. Frankrike och Danmark spelade om guldet i Europamästerskapet där de två sista medaljerna skulle delas ut efter Sveriges seger i bronsmatchen mot Tyskland tidigare under dagen. Lagen möttes för ett år sedan i VM-finalen, då vann Danmark, och nu möttes länderna igen i en stor mästerskapsfinal.

Första halvlek

Efter fem minuter i finalen stod det 3-3 och lagen följde varandra åt tidigt. Efter kvarten spelad var det framför allt Danmarks målvakt Emil Nielsen som stack ut, där Danmark vann målvaktsmatchen till att börja med. Danmark hade en tvåmålsledning efter 15 minuter, mycket tack vare just Barca-målvakten.

Men Frankrikes Samir Bellahcene spelade också upp sig i matchen och gav sitt franska landslag att kvittera till 9-9 efter 22 spelade minuter i finalen. Den mycket jämna EM-finalen var helt jämn under de första 30 minuterna och slutade 14-14.

Andra halvlek

Danmark började bäst i andra halvlek med två raka straffmål från Mikkel Hansen och ett tredje mål från Mathias Gidsel. Det var en målsnål start med endast fem mål på tio minuter, där Danmark gjorde tre mot Frankrikes två.

Efter kvarten spelade i andra halvlek hade Danmark en tvåmålsledning och man hade skapat sig ett litet grepp om guldmedaljen efter att Mathias Gidsel och Simon Pytlick kommit i form till andra halvlek, en duo som inte var så framträdande under första halvan av finalen. De danska stjärnorna tog många dueller som gav straffkast, där Mikkel Hansen var säkerheten själv från sju meter matchen igenom.

Frankrike gick upp till 23-23 efter drygt 23 minuter och var ikapp för första gången i andra halvlek. Fransmännen fick sedan chansen att ta ledningen på straff med fem och en halv minut kvar av kampen och Kentin Mahé tog chansen på danskarnas nyinbytte målvakt Niklas Landin.

Avslutningen på EM-finalen 2024 blev en rysare. Danmark återtog ledningen direkt efter det franska ledningsmålet, efter att nyss nämnde Landin kom ut med en fin räddning och där Mikkel Hansen bombade in två mål. Med tre minuter kvar av finalen stod det oavgjort igen och Danmark hade fått en utvisning i slutminuterna men gjorde mål i sitt efterföljande anfall. Med två minuter kvar missade dock Frankrike sitt anfall till en kvittering. Danmark missade sedan chansen till att utöka till en tvåmålsledning med 40 sekunder kvar och i nästa anfall kvitterade Frankrike till 27-27.

Danmark fick matchens sista anfall under ordinarie tid men hann inte med något farligt avslut. Istället kom ett frikast efter slutsignal men Mikkel Hansen missade skottet. Matchen slutade 27-27 efter ordinarie tid och en finalen gick till förlängning i två gånger fem minuter.

Förlängningen

Danmark gjorde förlängningens första mål men Frankrike kvitterade snabbt. Efter två mållösa anfall, ett för vardera lag, tog Danmark ledningen igen. Frankrike fick den första förlängningsfemmans sista anfall och kvitterade då till 29-29 för att få det helt jämnt till nästa femminutare.

I den andra förlängningsfemman började Frankrike med boll och superstjärnan Dika Mem gjorde sitt första mål i matchen. I nästa anfall fick Mikkel Hansen möta Samir Bellahcenes räddning och det var fördel Frankrike direkt. Fransmännen utökade till 29-31 genom nyss nämnde Mem. Danmark missade även i nästa anfall men också Frankrike i sitt tredje anfall. Frankrike ledde med två bollar med en och en halv minut kvar av finalens förlängningsspel. Då reducerade Mikkel Hansen på straff för Danmark med 80 sekunder kvar. Men i nästa anfall satte Elohim Prandi 32-30 och avgjorde EM-finalen.

Frankrike var strået vassare i förlängningen och tog sin andra förlängningsseger på tre dagar när man säkrade EM-guldet 2024. Guldet är Frankrikes fjärde någonsin, senast man vann EM var 2014. Frankrike klättrar därmed upp på fyra EM-guld precis bakom ettan Sverige (5) på den historiska listan på flest EM-guld genom tiderna.

Danmark lämnar Tyskland med ett EM-silver, och med sin åttonde EM-medalj i historien.

Danmark – Frankrike, 31-33 e.förl (14-14, 13-13, 4-6)


Kristianstad - Hammarby