Det inledande gruppspelet i herrarnas Europamästerskap äntrar nu den sista omgången med matcher, där lagens fortsatta resa i mästerskapet kommer att avgöras. Handbolls-EM.se summerar vilka lag som är favoriter att ta sig vidare i turneringen.

Endast två lag från vardera grupp avancerar till huvudrundan där tuffare motstånd väntar. Lagen får ta med sig poängen ifrån matchen som spelats mot det andra laget som avancerar från samma grupp. Bäst förutsättningar får de lag som segrade i den kampen, då man startar tabellen i huvudrundan med två poäng. Vid en oavgjord match får bägge lag med sig en poäng vardera.

Som mest kan ett lag samla ihop tio poäng i huvudrundans tabell, där det gäller att hamna i topp två för att avancera till semifinal.

Läget i grupperna – Vilka lag kan avancera

Grupp A

Frankrike, Tyskland, Nordmakedonien & Schweiz

Som det ser ut just nu så är värdnationen Tyskland klara för vidarespel, samtidigt som Frankrike har möjligheten att följa med dem till nästa steg i turneringen. Skulle det dock bli så att Frankrike förlorar mot Tyskland i den sista matchen kan allting hända. Om Schweiz samtidigt tar två poäng mot Nordmakedonien hamnar båda lag på tre poäng. Med ett oavgjort resultat i det inbördes mötet (26-26) får man här titta på målskillnaden som en avgörande faktor.

ODDS: 2.15 på att Tyskland tar medalj i hemma-EM hos Bethard

Grupp B

Spanien, Österrike, Kroatien & Rumänien

Här har vi en av de mer öppnare grupperna där tre lag har allt i ena händer för att kunna ta sig vidare. Kroatien, Österrike och Spanien kan alla vid segrar i sina matcher ta sig till huvudrundan, där mötet mellan just Spanien och Österrike blir en riktig nyckelmatch.

ODDS: 6.50 på att Österrike vinner mot Spanien hos Bet365

Grupp C

Ungern, Island, Serbien & Montenegro

Ungern kan efter två raka segrar se fram emot spel i huvudrundan, men vilka som följer med laget dit är ännu oklart. Antingen blir det Island eller Serbien som kniper andraplatsen i grupp C. För bägge lag är det vinst som gäller i den sista omgången, där Serbien kan klättra upp på samma poäng som Island om samtidigt förlorar sina match. Då lagens inbördes möte blev en oavgjord historia blir det målskillnaden som då avgör vem som går vidare.

ODDS: 15.00 på att Ungern når EM-final hos ComeOn

Grupp D

Norge, Slovenien, Polen och Färöarna

Slovenien toppar just nu grupp D med 4 poäng och hack i häl ligger Norge på tre poäng. Just de här två lagen kommer att mötas i de sista kampen, där vinnaren av gruppen kommer att avgöras. Vid en norsk förlust har Färöarna chansen att gå upp på tre poäng vid vinst mor Polen, men i och med det inbördes mötet kan de ändå inte ta sig in i topp två.

Odds: De vinner grupp D
– Norge: 1.66 hos Bethard
– Slovenien: 2.05 hos Bethard

Grupp E

Sverige, Nederländerna, Bosnien & Hercegoivina & Georgien

I Sveriges grupp har de blågula fått med sig full pott efter sina första inledande matcher. Detsamma gäller för det kvarvarande motståndet Nederländerna, vilket innebär att båda lag redan på förhand äv klara för spel i huvudrundan. Dagens match bär dock stor vikt då den avgör hur många poäng lagen får med sig in i nästa skede av turneringen.

ODDS: 11.00 på att Nederländerna vinner grupp E hos Bethard

Grupp F

Danmark, Portugal, Tjeckien och Grekland

Samma visa som i grupp E gäller även i grupp F. Här är det Danmark och Portugal som intagit ett läge där ett avancemang redan är bekräftat. Vilket lag som bär med sig fördelen i två poäng från starten av huvudrundan återstår dock att se.

ODDS: 11.00 på att Portugal vinner grupp F hos ComeOn