Frankrike är klara för semifinal i herrarnas handbolls-EM 2024. Detta efter seger mot Österrike med 33-28. Nu kan Frankrike ställas mot Sverige i semifinal. Vid tysk poäng mot Ungern ikväll är Frankrike klara gruppsegrare i Grupp 1 och då väntar Blågult i semi.

Frankrike och Österrike gjorde upp om två viktiga poäng i Grupp 1 och Köln under måndagskvällen. Frankrike var såklart favoriter inför mötet där man vid seger kunde ta ett stort steg mot gruppsegern för att möta Sverige i semifinal, även om två poäng inte säkrade någon gruppseger just direkt efter matchen fast dock en semifinalpats. För Österrike betydde matchen mycket men man var inte borta från semifinal vid förlust.

Österrike började bäst i matchen med några raka mål för att ha en tidig tvåmålsledning. Men Frankrike åt sig tillbaka in i matchen och man visade styrka i kontringsspelet för att vända matchen till en fransk ledning med två bollar efter 20 spelade minuter. Men Österrike höll sig kvar på banan där bland annat Nikola Bilyk var dominant för sitt land. Efter en timeout i slutet av halvleken fick Österrike, där man låg under med två bollar, in tre raka mål för att gå in till halvtidsvilan med en ledning till 15-16.

I början av andra halvlek vände Frankrike på matchen till sin fördel igen efter några snabba mål till 20-18 efter sex spelade minuter. Men efter 13 minuter i halvleken var Österrike ikapp till 22-22 och spänningen steg.

Österrike fick i generella drag jobba hårt för sina mål i lite längre anfall medan Frankrike sprang in enklare bollar, något som sedan tog fransmännen till en tvåmålsledning med tio minuter kvar att spela av den spännande matchen. Den franska stabiliteten bakåt, där framför allt målvakten Samir Bellahcene var i form, stoppade till slut Österrike.

Fransmännen sprang ifrån lite i slutet och kunde slutligen inkassera en ny seger i Huvudrundan där man nu har åtta poäng i Grupp 1, man är därmed helt klara för semifinal. Med fyra poäng ned till Ungern och Österrike har Frankrike goda chanser att nå gruppsegern vilket i sådana fall innebär att man får möta Sverige i semi. Men om Ungern vinner mot Tyskland ikväll och får sex poäng så har ungrarna möjligheten att knipa gruppsegern då Ungern och Frankrike möts i sista omgången.

Men säg att Ungern förlorar eller spelar oavgjort ikväll, ja då har Frankrike vunnit Grupp 1 och då möter Frankrike ett svenskt landslag i semifinal på fredag. Annars avgörs gruppen på onsdag.

Österrike har fortsatt chans på semifinal i EM trots förlusten.


Kristianstad - Hammarby