Sverige möter Danmark i det primära gruppspelets sista match imorgon. Vid seger där har Sverige full pott till Huvudrundan, vilket nästan innebär ena foten i en framtida semifinal.

Blågult har börjat EM-turneringen i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro på allra bästa sätt med två segrar. Bara de inledande segrarna ger Sverige goda förutsättningar inför framtiden i turneringen. Huvudrundan (mellanrundan) är redan spikad. Nu är bara frågan hur många poäng Sverige ska ta med sig dit.

Poängen som följer med till Huvudrundan är baserat på resultaten i gruppspelet och på vilka som följer med Sverige dit. Om Sverige lyckas besegra Danmark imorgon så har Sverige vunnit alla matcher och tagit sex poäng. Till nästa runda får man då med sig fyra poäng, vilket är max. Man får endast med sig de poäng som man tagit mot de två andra lag som följer med till Huvudrundans gruppspel.

Detta betyder att om Sverige besegrar Danmark imorgon tisdag, då får Sverige med sig full pott (fyra poäng) till Huvudrundan. Något som skulle innebära att Sverige har ena foten i semifinal eller åtminstone väldigt goda förutsättningar för att ta sig dit.

Skulle Sverige förlora mot Danmark imorgon så får man med sig två poäng till Huvudrundan, oavsett. Något som är fullt möjligt. Beroende på resultatet i Slovenien mot Serbien så kan detta påverka utgången också. Skulle Serbien vinna mot Slovenien och ta sig vidare till Huvudrundan så har Danmark helt plötsligt fyra poäng med sig dit. Skulle Slovenien å sin sida vinna mot Serbien samtidigt som Danmark vinner över Sverige så har alla tre länder med sig två poäng till Huvudrundan. Detta då man vunnit mot varandra samt vunnit mot Serbien (som i sin tur skulle få lämna turneringen).

Oavgjort för Sverige mot Danmark skulle vara ett bra resultat. Det skulle innebära tre poäng till Huvudrundan och med stor sannolikhet endast en poäng för Danmark exempelvis, såvida inte Serbien skräller mot Slovenien.

Förutsättningar i klarhet:

Svensk vinst mot Danmark:
Detta är såklart det bästa alternativet. Detta ger Sverige fyra poäng till Huvudrundan och ett rejält försprång i kampen om en semifinalplats, där Norge lär knipa den andra semifinalplatsen med full pott från Grupp A. Vid svensk vinst mot Danmark är resultatet i de andra matcherna ganska oväsentliga. Danmark kan få med sig max två poäng till Huvudrundan, Slovenien likaså. Serbien får med sig noll oavsett seger mot Slovenien eller ej.

Svensk förlust mot Danmark:
Detta skulle ge Sverige två poäng till Huvudrundan. Beroende på utgången i Serbien mot Slovenien så kan detta vara ett okej resultat ändå för Sverige. Slovensk vinst mot Serbien skulle innebära att Sverige, Slovenien och Danmark går vidare till Huvudrundan med två poäng var. Där har Sverige dessutom en bra målskillnad men såklart en nackdel i inbördes möten mot just Danmark. Om Serbien vinner mot Slovenien så får Danmark med sig fyra poäng till Huvudrundan vid seger mot Sverige, något som skulle resultera i ett betydligt sämre utgångsläge för Sverige.

Om Sverige spelar oavgjort mot Danmark:
En poäng till Sverige och tre poäng till Huvudrundan. Sverige i sådana fall i förarsätet oavsett. Vid slovensk seger mot Serbien skulle detta lägga Sverige fortsatt i förarsätet. Sverige med tre poäng till Huvudrundan, Slovenien med två, Danmark med en. Vid serbisk seger mot Slovenien skulle Sverige gå vidare med tre poäng och Danmark likaså. Men Sverige då med bättre målskillnad. Serbien i sin tur med noll poäng.