Helgens EM-kvalmatcher var de näst sista innan det står klart vilka samtliga lag till höstens Europamästerskap blir. Men redan nu kan fem landslag boka sina biljetter till Slovenien, Makedonien och Montenegro.

Nederländerna, Polen, Danmark, Schweiz och Frankrike är nationerna som nu kan slappna av när kvalificeringen återupptas i april månad. I och med helgens resultat, samt Ryssland och Belarus diskvalificering har lagen samlat ihop tillräckligt med poäng för att säkra en plats i gruppernas övre skikt.

Fyra av lagen är väl bekanta med mästerskapet, men för Schweiz blir detta första gången som laget deltar i en stor turnering på damsidan. Två segrar mot Litauen under helgen gav laget sina första kvalpoäng under helgen och i kombination med två gratispoäng från det inställda mötet med Ryssland säkrar man ett avancemang.

Annons: ⇢ ComeOn - Få upp till 750 kr i bonus

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Så påverkas damernas kval av kriget i Ukraina

Precis som inom så många andra sporter har Rysslands invasion av Ukraina påverkat landslagens möjligheter att medverka. Det Europeiska Handbollsförbundet gick tidigt ut och meddelade att man stänger av såväl Ryssland som Belarus från spel tillsvidare, vilket hade en direkt inverkan på damernas pågående EM-kval.

De matcher som lagen har kvar att spela enligt spelschemat ställs in och motståndarna tilldelas istället varsin 10-seger. Ryssland slutar därmed på fyra poäng i grupp 1, där såväl Polen och Schweiz kan se sig klara för EM med dessa poäng. Belarus rasar i sin tur ner på en sistaplats i grupp 3.