Färöarna hade chansen att nå en historisk plats till Huvudrundan i herrarnas handbolls-EM 2024. Men efter en jämn match mot Polen vann polackerna till slut med 32-28 och Färöarna är därmed utslaget.

Under måndagskvällen spelade Färöarna om viktiga poäng mot Polen där färöingarna kunde sätta press på Norge i Grupp D, inför kvällens drabbning mellan Slovenien och Norge. Polen hade inget att spela om mot Färöarna medan öborna som sagt spelade om två poäng för att ha möjligheten till att nå en historisk plats i Huvudrundan där man låg två poäng bakom Norge inför matchen.

Färöarna imponerade stort i början av första halvlek, inte minst genom turneringens hittills bästa spelare i 21-årige Elias Ellefsen á Skipagötu. Mittnian, som tidigare spelat i IK Sävehof, låg bakom allt i första halvlek där han själv kastade in sex mål och stod för fem assist. Men matchen stod 15-15 in till halvtidsvilan, där målvaktsspelet var den stora skillnaden i halvleken där Färöarna hade lite mer att kräma ut av sina målvakter.

Färöarna spelade utan målvakt i sina anfall, något som blev kostsamt i början av andra halvlek när Polen fick ett par tidiga- och enkla mål i öppen bur. Men efter kvarten spelad i andra halvlek hade man ändå 22-22 på resultattavlan. Hakun West av Taigum var framgångsrik med många straffmål i andra halvlek och bidrog till att det stod oavgjort inför avslutningen.

Polen hade greppet om matchen inför de sista tio minuterna med en tvåmålsledning. Szymon Sicko var starkt bidragande till detta. Polen höll sin ledning till de fem sista minuterna i matchen där Färöarna nu behövde vara effektiva för att vända på steken. Men det skulle inte bli någon vändning och inte heller några färöiska poäng. Matchen slutade 32-28 till Polen vilket innebär att man slutar trea i Grupp D på två poäng medan Färöarna slutar fyra i samma grupp. Slovenien och Norge är därmed klara (fyra respektive tre poäng) för Huvudrundans Grupp 2 redan innan kvällens drabbning länderna emellan. Färöarnas tusentals fans på plats i Berlin får nu lämna Europamästerskapet tillsammans med sitt så älskvärda landslag.

Parallellt vann Tjeckien en betydelselös drabbning mot Grekland med 29-20 i Grupp F. I Sveriges grupp vann dessutom Georgien mot Bosnien & Hercegovina, även det i en match utan betydelse för avancemang till Huvudrundan då Sverige och Nederländerna redan är klara lag till Grupp 2. I den gruppen kommer Norge, Slovenien, Danmark och Portugal att vänta.


Kristianstad - Hammarby