Den hårdskjutande vänsternian Eric Johansson har fått ett häftigt pris. Eskilstuna-killen har blivit utsedd ”världens bästa unga spelare” år 2022 av sajten Handball-Planet.

Året 2022 har varit ett mycket framgångsrikt sådant för svensk handboll och Eric Johansson i synnerhet. I januari månad debuterade han i mästerskapssammanhang när Sverige tog EM-guld i Budapest till slut. Även om vänsternian inte var högst bidragande till guldet så fanns han med bland tre vänsternior och gjorde avtryck.

Efter våren tog Johansson steget från norska Elverum till Bundesliga och den tyska storklubben THW Kiel, där succén har blivit ett faktum. I en av världens bästa ligor och tuffaste miljöer har Johansson blommat ut till en världsspelare både i Bundesliga och i Champions League. I Glenn Solbergs VM-trupp är 22-åringen dessutom given.

Nu har han belönats med priset som världens bästa unga spelare år 2022. Något som delas ut av handbollssajten Handball-Planet.com, som delat ut priset sedan 2014. I kampen om priset stod Johansson mot supertalangen Francisco Costa (17 år), som gjort ett succé år i portugisiska Sporting och ungdomslandslagen. Även Islands målvakt Viktor Hallgrimsson finns med på topp tre.

Tidigare spelare som vunnit priset är exempelvis spanjoren Alex Dujshebaev, norrmannen Sander Sagosen (tre gånger), fransmannen Dika Mem och dansken Mathias Gidsel.