Europamästerskapet 2022 spelas i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro. Nu har 16 lag kvalificerat sig för mästerskapet som spelas i november, däribland Sverige. Se samtliga EM-lag nedan.

Sverige gjorde ett starkt kvalspel och säkrade en EM-plats i förra veckan när landslaget bortaslog Island. Under helgen spelades EM-kvalet klart vilket innebär att EM-slutspelets deltagare nu står färdigt. Förutom de tre värdnationerna Nordmakedonien, Slovenien och Montenegro så var Norge direktkvalificerade sedan tidigare, i egenskap av regerande europamästare.

Men nu har alltså tolv länder, däribland Sverige, kvalat in till EM. Europamästerskapet spelas den 4-20 november. EM brukar spelas i december månad men för att inte krocka med fotbolls-VM för herrar så är mästerskapet flyttat till november alltså. Bland de 16 länderna så är endast Schweiz debutant i EM-sammanhang. Övriga länder har deltagit i Europamästerskapet vid flertalet tillfällen.

Kvalificerade länder för EM 2022

Slovenien (värdnation)
Nordmakedonien (värdnation)
Montenegro (värdnation)
Norge (regerande mästare)
Sverige
Nederländerna
Polen
Danmark
Schweiz
Frankrike
Tyskland
Spanien
Ungern
Serbien
Rumänien
Kroatien

Lottningen

EM-lottningen sker på torsdagen den 28 april 17:00 svensk tid. Där kommer 16 lag att delas upp i fyra grupper som kommer att inleda EM. Sverige tillhör seedningsgrupp 2 och finns med bland de åtta bäst rankade länderna i turneringen. Norge, Danmark, Frankrike och Polen är dock bättre seedade och tillhör Pott 1 inför lottningen.

Sedan tidigare så har de tre värdnationerna samt Ungern redan blivit tilldelade en grupp. Ungern kommer att tillhöra Grupp A i Sloveniens huvudstad Ljubljana. Slovenien kommer i sin tur att spela i Grupp B i Celje. Nordmakedonien tillhör Grupp C som spelas i huvudstaden Skopje samtidigt som Montenegro spelar Grupp D i sin huvudstad Podgorica.

Sverige är i samma seedningsgrupp som Nederländerna, Montenegro och Ungern. Man kan inte lottas in i samma grupp som lag i ens egna pott. Sverige kommer därmed att få spela i Grupp B eller i Grupp C där Slovenien respektive Nordmakedonien huserar.

Seedningsgrupper inför lottningen:

Lag från pott 1 kan inte delas in i samma grupp som ett annat lag från pott 1 och så vidare.

Pott 1:
Norge
Polen
Frankrike
Danmark

Pott 2:
Sverige
Nederländerna
Montenegro
Ungern

Pott 3:
Slovenien
Nordmakedonien
Kroatien
Tyskland

Pott 4:
Spanien
Rumänien
Serbien
Schweiz


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo