Sverige ska inleda Huvudrundan imorgon efter tre gruppspelsmatcher. Men hur många svenskar gör egentligen EM-debut i år? Vi går igenom spelarna nedan.

När Tomas Axnér släppte den officiella EM-truppen 2022 den 31 oktober så var 18 spelare med i truppen. Av dessa 18 spelare var sex stycken EM-debutanter men bara fyra av dessa gjorde sina absoluta mästerskapsdebuter för Sverige. Under gruppspelet skadade sig Nina Dano (spelat EM förut) och ersattes av Clara Petersson Bergsten. Den sistnämnda är mästerskapsdebutant för Sverige och blir alltså den sjunde i ordningen att spela sitt första EM i en svensk landslagströja.

EM-debutanterna

Evelina Eriksson (målvakt)
Kanske ett pyttefrågetecken till just benämningen EM-debutant. Evelina Eriksson var faktiskt reserv på plats i Danmark under EM 2020 men spelade inte en minut. Hon skrevs aldrig in i den svenska truppen men på grund av coronarestriktioner och så vidare så fanns Eriksson med bland reserverna på plats. I år är hon med i den definitiva truppen men har hittills ingen speltid på tre målvakter. Med i VM 2021, så ingen ren mästerskapsdebutant.

Jenny Carlson (mittnia)
Den eviga motorn på mittnio är ren debutant i EM-sammanhang. Carlson har dock två mästerskap med Sverige då hon spelade OS i Tokyo samt VM i fjol. Detta blir dock mittnians allra första Europamästerskap, och fler ska det nog kunna bli.

Mästerskapsdebutanterna

Sara Johansson (högernia)
Skara HF:s högernia tillika en av svenska högstaseriens allra bästa på sin position. Det är förjäkla häftigt att en 30-åring kan göra mästerskapsdebut i ett svenskt landslag. Har absolut förtjänat sin plats i Blågult, men hoppas nog på mer speltid än vad hon fått hittills i EM.

Nina Koppang (högernia)
En av de tre spelarna födda 2002, vilket naturligtvis gör henne till EM-debutant. Har drabbats av en tuff skadeproblematik, hade nog annars varit påtänkt för förra årets mästerskap. Nu blir det dock EM-debut efter två matcher i karantän. Bör få mer speltid i Huvudrundan efter inte alls många byten mot Danmark senast. Kommer bli en storstjärna framöver.

Tyra Axnér (vänsternia)
Nästa spelare född 2002 och mästerskapsdebutant. Förbundskaptenens dotter fick sitt absoluta genombrott senast mot Danmark, med hela nio (!) mål i andra halvlek. Ge bollen till Axnér bara så löser sig resten. Om vänsternian kan hålla samma nivå under de närmsta matcherna så vet jag inte vad. Denna tjej kommer (tillsammans med Koppang) vara Sveriges framtid från nio meter.

Clara Monti Danielsson (mittsexa)
Likt Sara Johansson så är det fantastiskt kul att konstatera att en 30-årig Monti Danielsson har gjort mästerskapsdebut. Gjorde A-landslagsdebut redan 2013 men har sedan dess stått utanför landslaget en del innan hon kallades in av Axnér/Wiberg detta år. Viktigt komplement till Linn Blohm och Anna Lagerquist, i båda ändar.

Clara Petersson Bergsten (högersexa)
Den som kom in sist i truppen alltså, efter Nina Danos skada. Clara Petersson Bergsten är den tredje spelaren född 2002 i denna trupp. Tillhör en gyllene generation och är en mycket kompetent högersexa. Till detta EM får hon nöja sig med att se och lära av Nathalie Hagman. Men att som 20-åring bli uttagen till en EM-trupp är mycket stort.