Sverige är tredje bäst i Europa. Herrlandslaget i handboll säkrade Sveriges första EM-brons någonsin på herrsidan när man besegrade hemmanationen Tyskland med 34-31 i bronsmatchen. I och med bronspengen är Sverige dessutom klara för OS 2024 i Paris.

Under söndagen avslutades Sveriges Europamästerskap i Tyskland där man stod mot hemmanationen i en häftig bronsmatch inför fulla läktare i Köln. Bronsmatchen hade en final-karaktär trots att båda lagen förlorade en varsin semifinal i fredags. Men inför bronsmatchen kändes det som att båda lagen verkligen ville vinna bronset. Tyskland kunde knipa en medalj på hemmaplan och Blågult ville visa att man skulle stått i en final efter fredagens tunga förlust mot Frankrike där ett negativt fokus varit på domarbeslut och inte på den svenska prestationen i semifinalen.

Första halvlek

Det var en fartfylld halvlek där två av världens bästa målvakter kom ut starkt i varsitt mål: Andreas Palicka och Andreas Wolff. Det var fördel Palicka med en svensk 4-2-ledning efter sex minuter. Sebastian Karlsson var bra för svensk del i början av matchen, då han fick chansen på högersex. Han var en av många svenskar som bidrog till en tidig fyramålsledning för Blågult efter tolv minuter.

Det svenska försvarsspelet var stabilt och tvingade Tyskland till att ta onödiga och märkliga avslut stundtals. Bronsmatchen var lite grinig under första kvarten där båda lagen verkligen demonstrerade att det var viktigt att få med en bronspeng. Efter 17 minuter stoppades matchen när det skedde ett sjukdomsfall på läktaren. Men efter några minuter gavs det ”tumme upp” där den berörda personen fördes ut för ytterligare kontroller men vid medvetande. Rapporterna från presschef Niclas Green var att det var en italiensk man i en svensk landslagströja enligt Sportbladet. Förhoppningsvis kommer positiva rapporter även framöver.

Andreas Palicka var dominant på planen i första halvlek. Blågult ledde med sju bollar efter 22 minuter och lagkapten Palicka var högst bidragande till den svenska ledningen till 14-7. Försvarsspelet stod starkt när det gällde för Sverige och kontringsspelet funkade galant när Tyskland bytte ut sin All Star-målvakt Andreas Wolff.

Sverige var bäst i första halvlek och gick in till en mycket välförtjänt ledning in till halvtidsvilan där man vann första halvlek med 18-12. Andreas Palicka var halvlekens förgrundsfigur men även Felix Claar och Jonathan Carlsbogård bör nämnas som nycklar i den svenska ledningen.

Andra halvlek

Blågult fick se Andreas Wolff, som valdes ut till turneringens bästa målvakt, göra två tidiga räddningar för Tyskland i andra halvlek. Något som oroade då en Wolff i ”zonen” tagit Tyskland till denna medaljmatch.

Men efter fem minuter i andra halvlek hade Sverige fortsatt en sexmålsledning. Det var ganska slarvigt från båda hållen i starten på den sista ordinarie halvleken i turneringen. Sverige tappade två mål i sin ledning där Tysklands försvarsspel blev starkare tillika effektiviteten. Andreas Palicka var dominant i första men byttes ut efter tolv minuter i andra halvlek då han stod utan räddning i halvleken, och Tobias Thulin fick chansen i slutet.

Juri Knorr spelade upp sig i Tysklands anfallsspel och då kom Tyskland tillbaka in i matchen där man gjorde flera raka mål för att bara ligga under med tre bollar med dryga kvarten kvar av tredjeprismatchen. Men efter en svensk timeout fick Blågult med sig två snabba mål för att utöka sin ledning igen.

Sverige provade på sju mot sex i andra halvlek, en spelform som var hyfsat lyckad men inte hundraprocentig. Men det var framför allt bakåt och i målvaktsspelet som bekymret fanns för Sverige. Tobias Thulin kom in istället för Palicka som sagt men målvakten tog inte en boll på sju minuter innan första räddningen kom. Tyskland kom närmare och närmare i andra halvlek där man fick ett par enkla mål i öppet mål när Sverige spelade utan målvakt.

Med tio minuter kvar av bronsmatchen ledde Sverige med tre bollar, vilket öppnade för en spännande avslutning. Tyskland fick några alldeles för enkla mål medan Sverige fick jobba stenhårt för sina bollar i nät. Med endast en tvåmålsledning var det en skör tråd som bronspengen hängde på.

Men när Andreas Palicka, som fått vila i en kvart, kom tillbaka in i målet så stod lagkaptenen för tre väldigt viktiga räddningar i ett kritiskt läge där Sebastian Karlsson kunde ge Blågult en tremålsledning med fyra minuter kvar av medaljmatchen. Det var ett tajt försvarsspel i båda ändar och inte något målfyrverkeri i slutet av matchen. Andreas Palicka var också en anledning till det med fyra räddningar på fem skott efter sitt sena inhopp.

När Felix Claar kastade in 33-30 till Sverige med en och en halv minut kvar så kändes det som den svenska segern var klar. Man ledde med två mål med en minut kvar, precis som mot Frankrike, men denna gång tappade inte Sverige. EM-bronset 2024 är svenskt och Sverige har därmed säkrat sitt allra första brons i ett Europamästerskap på herrsidan. Medaljen är den sjunde svenska EM-medaljen i historien (fem guld, ett silver sedan tidigare).

Nästa Europamästerskap, EM 2026, spelas i Sverige, Danmark och Norge.

Sverige – Tyskland, 34-31 (18-12, 16-19)

Sverige: Felix Claar 8, Sebastian Karlsson 7, Hampus Wanne 3, Jonathan Carlsbogård 3, Jim Gottfridsson 3, Albin Lagergren 3, Oscar Bergendahl 2, Lukas Sandell 2, Lucas Pellas, Max Darj, Andreas Nilsson.
Tyskland: Renars Uscins 8, Johannes Golla 4, Lukas Mertens 4, Julian Köster 3, Juri Knorr 3, Philipp Weber 2, Jannik Kohlbacher 2, Timo Kastening 2, Christoph Steinert 2, Kai Häfner.


Kristianstad - Hammarby