Montenegro slutar trea i damernas handbolls-EM 2022. Detta efter en sensationell bragd mot Frankrike i bronsmatchen. Matchen slutade 27-25 till Montenegro efter seger i förlängningen.

Under söndagskvällen spelades bronsmatchen i damernas EM 2022 mellan Frankrike och Montenegro. På förhand var Frankrike stora favoriter, inte minst efter fransyskornas åttamålsseger mot Montenegro i Huvudrundan. Men bronsmatchen skulle bli något helt annat.

Många tillresta montenegriner hejade fram sitt landslag i slovenska Ljubljana. Efter den första halvleken ledde dessutom Montenegro med 13-12 och imponerade. I den andra halvleken trodde nog många att Frankrike skulle ta sig ikapp men Montenegro fortsatte trumma på. Montenegro spelade tajt bakåt och gjorde några fina mål, de gick dessutom upp i en tremålsledning med tio minuter kvar att spela. Efter en fransk timeout från den rutinerade förbundskaptenen Olivier Krumbholz tog sig dock Frankrike ikapp. Med fyra mål på lika många minuter och inga mål från Montenegros håll så tog Frankrike ledningen med tre minuter kvar av matchen, detta för första gången i andra halvlek.

De sista minuterna blev en rejäl rysare. Jovanka Radicevic kvitterade till 21-21 med drygt två minuter kvar. En felaktig spärr från Frankrike i offensiven gav Montenegro ett anfall med dryga minuten kvar och Djurdjina Jaukovic satte dit ledningsmålet till 22-21 för Montenegro. Frankrike fick ett sista anfall i den sista minuten för att kvittera innan ordinarie matchtids slut. Men Frankrike åkte på en offensiv foul och såg ut att tappa medaljen. Men när Montenegro blev avblåsta för passivt spel och när Grbic drog på sig ett rött kort och straffkast (för fördröjande av spel) så fick Frankrikes Grace Zaadi chansen att kvittera på straffkast i den sista sekunden. Fransyskan satte bollen och sköt matchen till förlängning.

Förlängningen

Två gånger fem minuters förlängning inledde förlängningsspelet. Utan ett avgörande där skulle förlängningen gå till en ny period med två gånger fem minuter.

Montenegro gjorde det första målet i förlängningen men Frankrike kvitterade snabbt därpå. Frankrike ådrog sig en tidig utvisning under den första ”femman” och Montenegro gjorde ett mål. Montenegrinerna ledde med en boll in till den andra femman.

I den andra femminutaren fick Montenegro börja med boll och Frankrike ådrog sig en tidig utvisning ännu en gång, vilket utan tvekan satte Montenegro i förarsätet. Med ett mål i hand fick Montenegro straff efter en minut. Jovanka Radicevic satte dit 25-23 och Frankrike var pressat. Frankrike reducerade, Montenegro utökade och sedan missade Frankrike en straff för att missa reducering till 26-25.

Under den sista minuten hade Montenegro boll i 45 sekunder och satte dit 27-24. Matchen slutade till sist 27-25 till Montenegro som tog en sensationell seger i bronsmatchen i EM. En fantastisk bragd säkrade Montenegros första bronsmedalj i EM någonsin, efter ett otroligt förlängningsdrama.

Ikväll 20:30 väntar final där Norge och Danmark ska slåss om guldmedaljen.