Herrarnas Europeiska mästerskap i handboll börjar nu lida mot sitt slut och om två år är det dags för nästa upplaga av turneringen som kommer att arrangeras i Tyskland. Vi blickar nu framåt med alla information som vi har inför det sextonde mästerskapet.

Att Tyskland får äran att hålla i handbolls EM 2024 stod klart redan under sommaren 2018, då nationens bud vann omröstningen på Europeiska Handbollsförbundets kongress i Glasgow. Andra nationer som lämnat in bud var Danmark tillsammans med Schweiz samt Ungern tillsammans med Slovakien. Tyskland fick 27 av de 46 rösterna samtidigt som Danmark och Schweiz fick resterande.

När och var spelas turneringen?

Datumen som är satta är 10-28 januari 2024 och matcherna kommer att spelas i följande sex städer:

  • Hamburg (Barclaycard Arena)
  • Berlin (Mercedes-Benz Arena)
  • Düsseldorf (Merkur Spiel-Arena)
  • Köln (Lanxess Arena)
  • Mannheim (SAP Arena)
  • München (SAP Garden)

Düsseldorf får äran att hålla i öppningsmatchen, där målet är att slå ett nytt världsrekord för den största publiken under en handbollsmatch. Matchen, där Tyskland är ett av de deltagande lagen, kommer nämligen äga rum på arenan Merkur Spiel-Arena som vanligtvis används för fotboll och konserter. Här ryms hela 50 000 åskådare på läktaren och hoppet är att kunna fylla dessa.

Berlin, Mannheim och München kommer hålla i matcher under det första gruppspelet. I mellanrundan spelas matcherna i Köln och Hamburg. Slutspeleshelgen äger sedan rum i Köln.

Det står redan nu klart att det tyska laget kommer spela sina gruppspelsmatcher i Berlin, för att sedan resa vidare direkt till Köln under mellanrundan.

Vilka lag är med?

Än så länge är det endast Tyskland som är klara för spel i turneringen. Men redan idag kommer tre lag adderas till listan. Det lag som tar medaljer i årets mästerskap är nämligen direktkvalificerade och slipper kvala sig in till nästa EM.

Samtidigt som EM pågått i Slovakien och Ungern har EM-kvalet dragit igång för de lägst rankade lagen, där Finland, Lettland, Turkiet och Belgien tagit sig vidare till gruppspelet som drar igång till hösten. Här kommer även de lag som medverkat i årets upplaga att ingå.

Lagen kommer lottas in i åtta grupper med fyra lag i varje, där alla möter varandra en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan under perioden oktober 2022-april 2023. De två bästa algen ur varje grupp går sedan till EM tillsammans med de fyra bästa grupptreorna.

Videon nedan släpptes av det Europeiska Handbollsförbundet i början av januari, i samband med att man presenterade logotypen för turneringen.