Precis som många andra idrottsförbund så väljer nu Europeiska Handbollförbundet (EHF) att stänga av Ryssland och Belarus från allt internationellt spel med omedelbar verkan. Detta gäller klubblagsspel och landslagsspel.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina i förra veckan så har sanktioner kommit från alla håll och kanter. Idrottsvärlden har varit snabba med att sätta ner foten gällande Rysslands beteende mot grannlandet och näst på tur är Europeiska Handbollförbundet.

Under måndagskvällen så meddelar förbundet i ett pressmeddelande att man väljer att utesluta Ryssland och Belarus från samtliga internationella tävlingar med omedelbar verkan. Belarus har stöttat Ryssland och bidragit med militär hjälp under invasionen, något som ger repressalier. De båda ländernas landslag i alla former kommer inte att delta i någon tävling under EHF:s vingar, detta gäller även för klubblagen som tas bort från Champions League och andra klubblagstävlingar.

Även domare och funktionärer från de båda länderna kommer inte att nomineras för framtida internationella mästerskap och matcher. Beslutet gäller med omedelbar verkan och kommer att stå fast fram tills det att något annat rapporteras.