Foto: Bildbyrån

I och med att Sverige inte nådde topp fyra i EM, får man en lite längre väg till VM i Spanien 2021. Nedan går vi igenom hur Sveriges väg dit istället kan se ut.

Från Europa kommer 16 lag att få spela VM i Spanien i december 2021, vilket är hälften av samtliga lag som deltar i mästerskapet. Två lag är redan direktkvalificerade dit sedan innan, Nederländerna som regerande världsmästare och Spanien som värdnation.

De fyra bästa länderna från det pågående Europamästerskapet kommer också att ta sig till VM. Norge är redan klara i och med sin spikade semifinalplats. Men ikväll avgörs vilka tre länder som, förutom att de blir klara för EM-semifinal, även gör sig klara för spel i VM nästa år.

I och med att Sverige sedan innan inte kan nå semifinal, väntar en annan väg till VM genom kval. I somras lottades VM-kvalgrupperna för de 17 lag som inte deltar i EM i år.

Dessa 17 lag är placerade ut i fem olika grupper som i slutändan kommer avgöra vilka tio lag som kommer att gå till Playoff i VM-kvalet. I Playoff kommer de lag som avancerar från kvalgrupperna att få möta lagen från det pågående Europamästerskapet. Och det är där Sverige kommer in. Vinnarna av Playoff-matcherna får en plats till VM.

Alltså: Sveriges väg till VM sker genom två Playoff-matcher mot en nation som inte är med i EM just nu. Vinner Sverige sitt dubbelmöte får man spela VM i Spanien i december 2021.

De första VM-kvalgrupperna ska spelas i mars 2021. Sedan innan är Playoff-mötena placerade i april, om allt går vägen.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här