Danmark låg under med två bollar i halvtidspaus i EM-semifinalen mot Tyskland. Men i andra halvlek vände de trefaldiga världsmästarna på steken till seger med 29-26. Danmark är därmed klara för EM-final 2024 mot Frankrike. Tyskland står som Sveriges motståndare i bronsmatchen på söndag.

Under den sena fredagskvällen stod Danmark och Tyskland inför en ny häftig EM-semifinal i Köln och Lanxess Arena inför fulla läktare. Frankrike skulle få sin finalmotståndare och Sverige sitt motstånd i bronsmatchen på söndag. Danmark var stora favoriter i mötet men man stod mot ett hårt jobbande Tyskland med hemmapubliken i ryggen.

Efter tio minuter i Köln ledde Tyskland med en boll och man imponerade inledningsvis. Målvakten Andreas Wolff storspelade för Tyskland i första halvlek och hjälpte laget till en fin insats i en mycket jämn första halvlek i Köln. Tyskland bars fram av bra försvarsspel, effektivitet och målvaktsspelet under första halvan. Detta för att gå in till halvtidsvilan med en tvåmålsledning till 12-14 efter 30 minuter.

Danmark kom ikapp tidigt i andra halvlek och tog sig förbi med en ledning efter åtta minuter efter ett framgångsrikt sju mot sex-spel. Danskarna ledde matchen med tre mål med dryga kvarten kvar av EM-semin och imponerade efter halvtidsvilan, något man gjort vid flera matcher i detta mästerskap.

Tyskland var skakat i andra halvlek och man spelade inte alls ett lika frejdigt anfallsspel som i den första halvleken. Tyskarna fick se Danmark springa in många mål i ett viktigt läge där Emil Nielsen och Mathias Gidsel stack ut för danskarna. När Danmark tog en femmålsledning med sju minuter kvar kändes semifinalen över för Tyskland.

Danskarna stod för en fin vändning i andra halvlek och vann till slut med 29-26 i Köln, mycket välförtjänt trots att Tyskland närmade sig på slutet.. Danmark står därmed i nationens fjärde EM-final i historien nu på söndag med avkast 17:45 där motståndet är Frankrike. Tyskland och Sverige spelar om bronset med avkast 15:00, även det på söndagen den 28 januari.

Danmark – Tyskland, 29-26 (12-14)


Kristianstad - Hammarby