Danmark blir trea i Europamästerskapet 2022. Detta efter att danskarna besegrade Frankrike i söndagens bronsmatch, efter förlängning. Matchen slutade 35-32 till Danmark, som alltså vinner bronsmedaljen i EM.

Under söndagseftermiddagen spelades den första av två medaljmatcher i EM. Frankrike mot Danmark i spel om bronsmedaljen. Danmark fick två tuffa avbräck tidigt. Världsstjärnan Mikkel Hansen fanns inte med i matchtruppen på grund av en stukad fot. Stjärnskottet Mathias Gidsel fick dessutom kliva av i matchens inledande minuter med en befarad knäskada.

Det gav möjligen Frankrike en öppning in i bronsmatchen. Fransmännen stormade fram och ledde hela den första halvleken igenom i stort sett. Vincent Gerard storspelade i det franska målet, men även Danmarks Niklas Landin stod för en bra insats och höll sitt Danmark kvar i matchen. Den första halvleken slutade 14-13 till Frankrike.

Den andra halvleken var spännande, där Danmark hade momentum under den första kvarten av halvleken. Men Frankrike ville inte ge bort någon medalj alldeles för enkelt och krigade sig tillbaka in i matchen. Bronsmatchen stod oavgjort med tre minuter kvar av ordinarie tid.

Men det dödläget bröts av Lasse Svan med en minut kvar av matchen. Svan gjorde sin sista landskamp i den danska tröjan och kommer för alltid minnas som en nationalhjälte i Danmark, alldeles oavsett, på grund av sina tidigare prestationer i landslaget. Men Svan fick inte avgöra helt, då Dika Mem kvitterade för Frankrike till 29-29. Men Danmark fick det sista anfallet i matchen och förbundskapten Nikolaj Jacobsen tog timeout. Den kunde inte Danmark utnyttja till fullo. Bronsmatchen gick till förlängning för att avgöra stormötet.

Förlängningen

Förlängningsspelet spelades i två gånger fem minuter, där Danmark tog taktpinnen direkt. Jacob Holm stod för ett par vackra mål för att rycka i förlängningen medan försvarsspelet satt för danskarna. Frankrike kom inte åt anfallsspelet alls, och tidspressen blev alldeles för stor.

Efter tio spelade förlängningsminuter så var Danmark det starkaste laget. Danmark vinner bronsmatchen i EM, och tar hem en åtråvärd bronsmedalj i EM 2022. Frankrike missar medalj i Europamästerskapet.

Ikväll 18:15 så spelas finalen mellan Sverige och Spanien för att avgöra till vilka som guld- och silvermedaljen ska delas ut.