Danmark är första lag att bli klart för semifinal i EM, då man har full pott i samtliga EM-matcher hittills. På onsdag väntar dock viktiga matcher för att avgöra om Island eller Frankrike hänger med Danmark till semifinal.

Gårdagen bjöd på fina handbollsmatcher, där Island lite förvånande förlorade mot Kroatien efter islänningarnas fina insatser tidigare i turneringen. Danmark krossade i sin tur Nederländerna och blev klart för semifinal som första land. Frankrike besegrade Montenegro och tog en viktig skalp.

Det gör att förutsättningarna inför onsdagens möten är att Danmark kan spela avslappnat då man redan kasserat in en semifinalplats. Island ställs mot Montenegro, där man kan sätta press på Frankrike som möter just Danmark i huvudrundans sista drabbning.

Spelschemat Grupp 1:

26 januari:

Island – Montenegro, 15:30

Nederländerna – Kroatien, 18:00

Danmark – Frankrike, 20:30

Nuvarande tabellen:

(målskillnad)

  1. Danmark, 8p (+27) Klara för semifinal
  2. Frankrike, 6p (+16)
  3. Island, 4p (+4)
  4. Kroatien, 2p (-12)
  5. Montenegro, 2p (-16)
  6. Nederländerna, 2p (-19)

Förutsättningarna:

Danmark är alltså klara för semifinal redan. Frankrike har säkrat minst en tredjeplats i gruppen. Montenegro och Nederländerna har faktiskt möjligheten att nå en tredjeplats i gruppen också, vilket innebär placeringsmatch. Kroatien kommer inte att kunna nå högre än en fjärdeplacering i gruppen och spelar därmed garanterat sin sista match imorgon (onsdag). Island kan nå semifinal, placeringsmatch eller om allt vill sig illa, en plats utanför topp tre i gruppen.

Förutsättningarna är hyfsat enkla. Om Island besegrar Montenegro 15:30 så sätter man press på Frankrike. Island går upp på 6 poäng och sämre målskillnad med stor sannolikhet. Men om två länder hamnar på samma poäng så räknar Europeiska Handbollförbundet en ny tabell enligt följande kriterier:

1). Poäng
2). Inbördes poäng
3). Inbördes målskillnad
4). Flest gjorda mål (inbördes)
5). Total målskillnad

I och med att Island lite överraskande besegrade Frankrike i förra veckan, så har man ett övertag på fransmännen. Skulle Island få 6 poäng i tabellen samtidigt som Frankrike förlorar mot Danmark, så är islänningarna vidare. Detta då man har flest inbördes poäng länderna emellan.

Så tar sig Island till semifinal:

Genom seger mot Montenegro och att Frankrike i sin tur förlorar mot Danmark.

Så tar sig Frankrike till semifinal:

Om Island förlorar eller spelar oavgjort mot Montenegro.

Genom att ta poäng mot Danmark.


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo