Sveriges damlandslag ska möta Island i februari och mars i EM-kvalet. Blågult kan säkra EM-platsen när länderna möts i dubbelmöten på bortaplan och i Karlskrona. Nu har förbundskapten Tomas Axnér presenterat truppen.

Under tisdagen presenterade Tomas Axnér EM-kvaltruppen till den 28 februari och 2 mars där Sverige möter Island i sin EM-kvalgrupp. Båda lagen har full pott (fyra poäng var) i kvalgruppen där två lag går vidare till damernas handbolls-EM 2024 i Österrike, Ungern och Schweiz i november/december 2024. Sverige är favoriter till mötena i februari och mars där man förmodligen kan säkra en EM-biljett redan nu, något man gör vid två segrar mot Island under de kommande landskamperna.

Förbundskapten Tomas Axnér har valt en erfaren trupp, där många spelare var med i handbolls-VM 2023 som spelades i december 2023. Flera spelare återvänder nu till en ny landslagssäsong där EM-kvalet förhoppningsvis blir en bra start på ett landslagsår innehållandes OS-kval (11-14 april) samt förhoppningsvis ett OS i sommar, kryddat med ett förmodat Europamästerskap i vinter.

I truppen är vänstersexorna Clara Lerby och Jennifer Johansson tillbaka för att få en möjlighet i landslaget igen när Olivia Mellegård skadat sig här om veckan. Lerby spelar bortamatchen mot Island och Johansson hemmamatchen i Karlskrona medan Elin Hansson följer med på båda kvalmatcherna. Truppen är i övrigt väldigt lik truppen till handbolls-VM 2023 där inte många förändringar gjorts. Nyss nämnda Mellegård samt mittniorna Carin Strömberg och Daniela de Jong saknas.

Spelschemat EM-kval

28 februari:
Island – Sverige
20:30

2 mars: (Karlskrona)
Sverige – Island
14:00

Damernas trupp

Målvakter:

Johanna Bundsen, IK Sävehof
Irma Schjött, Ikast
Evelina Eriksson, CSM Bukarest

Högersexor:

Nathalie Hagman, Ramnicu Valcea
Mathilda Lundström, Silkeborg-Vuel

Vänstersexor:

Elin Hansson, Horsens HK
Clara Lerby, Ålborg
Jennifer Johansson, Skuru IK

Mittsexor:

Linn Blohm, Györ
Sofia Hvenfelt, BBM Bietigheim

Högernior:

Nina Dano, Odense
Nina Koppang, IK Sävehof

Vänsternior:

Jamina Roberts, Vipers Kristiansand
Kristin Thorleifsdottir, Horsens HK
Tyra Axnér, Nykøbing Falster

Mittnior:

Emma Lindqvist, Ikast
Jenny Carlson, Brest Bretagne


Kristianstad - Hammarby