Foto: Bildbyrån

Under torsdagen presenterades den svenska bruttotruppen till EM 2020. Och där fanns inte Kim Anderssons namn med. Han har tackat nej till spel i det kommande Europamästerskapet och beslutet ska bero på familjeskäl.

En av Sveriges absolut bästa handbollsspelare inledde karriären i IK Sävehof. Resan gick sedan vidare efter två SM-guld och nästa destination blev tyska THW Kiel. Där fortsatte han att bärga titlar – men denna gång av tyngre dignitet – för att sedan fortsätta resan på annat håll. Samtidigt stod han för dunder och brak i den svenska landslagströjan och har tagits ut till ett stort antal mästerskap. Det handlar självfallet om Kim Andersson, som vid ett flertal tillfällen skrivit in sig i historieböckerna.

Högernian varvade sedermera ner karriären något och beslöt sig för att flytta tillbaka till Ystads IF samt avsluta landslagskarriären. Men tidigare i år chockade han de flesta när han både satte på sig landslagsdressen och kladdade på handbollsklistret för spel i VM 2019. Detta fick många att hoppas att han skulle med till EM 2020.

Men nu står det klart att fallet inte blir så. När Kristján Andrésson presenterade sin bruttotrupp till mästerskapet fanns ingen Andersson med. Det ska, enligt handbollslandslagets officiella hemsida, bero på familjeskäl.

– Vilka som tas ut i EM-truppen bestämmer vi innan nästa fredag och pratar om dem på presskonferensen, men vi vet redan att Hampus och Kim inte är tillgängliga. Tråkigt för dem och tråkigt för oss naturligtvis, men vissa saker kan vi tyvärr inte råda över och vi har haft bra dialog med båda, säger Kristján Andrésson i ett pressmeddelande.

Det var en besviken landslagsman som sedan kommenterade situationen i ett pressmeddelande.

– Det känns verkligen jättetungt. Jag hade så gärna spelat EM, men som situationen är just nu så kan jag inte göra det. Familjen är viktigast för mig och det är där jag gör mest nytta i januari, säger han i ett pressmeddelande, säger Kim Andersson.