Tomas Axnér och hans Sverige tog sin andra raka seger mot Brasilien under lördagen inför det faktum att EM-truppen ska tas ut på torsdag. Läs en eftermatchen-intervju med förbundskaptenen nedan.

Det blev en framgångsrik och lyckosam landslagssamling för damlandslaget i slutet av september och början av oktober. Torsdagens seger i Uppsala följdes upp med en ny seger mot Brasilien, denna gång i Eskilstuna. En match som hade lite olika ansikten, där Sverige blandade och gav.

– Jag är såklart glad över att vi kan göra 33 mål och att vi kan göra det utan Anna (Lagerqusit) och Jamina (Roberts) mot ett Brasilien som var sexa på VM senast med ungefär samma lag som idag. Resultatmässigt är jag nöjd, säger förbundskapten Tomas Axnér till Handbolls-EM.se efter matchen och fortsätter:

– Jag tycker att vi hade problem inledningsvis i försvarsspelet och blev lite glesa, och lite höga. Vi får spela ett lite annat försvar när inte Anna Lagerquist kan spela, eftersom hon är en duellspelare som kan ta höjd på ett annat sätt. På det stora hela så är jag nöjd. Vi gör mycket mål på kontringar, vi har bra ork och bra fysik och vinner väl kontringsmatchen med 12-4 eller något, och det är så vi ska spela. Men vi kan absolut steppa upp lite bakåt.

Precis som förbundskaptenen nämner ovan så fanns inte Anna Lagerquist med i matchtruppen och inte heller Sara Johansson. Duon hade varsina känningar enligt Tomas Axnér. Lagkaptenen för denna samling, Jamina Roberts, befann sig på bänken hela matchen och hejade fram sina landslagskamrater till segern.

– Vi valde att vila Jamina. Vi har ganska många spelare här och vi ville se Daniela (de Jong), Tyra (Axnér) och Clara Monti Danielsson i spel samt Emma Lindqvist i rollen som mittnia, säger förbundskapten Axnér.

Just Daniela de Jong, Tyra Axnér och mittsexan Clara Monti Danielsson fick mycket speltid idag. Trion matchades inte senast mot Brasilien men fick chansen att visa upp sig för Eskilstuna-publiken. Vänsternian Tyra Axnér stod för några fina mål med sitt upphopp och hårda skott och även de Jong och Monti Danielsson blev målskyttar. Men förbundskaptenen önskar att även landslagsdebutanten Jennifer Johansson hade fått hänga en balja.

– Jag tycker att jag fick bra svar från alla. Detta är ju spelare som spelat väldigt lite ihop vilket man får ha med i beräkningarna. Men vi har ju sett dem i träningsveckan här och jag tycker att alla kommer härifrån med gott betyg. Det var dock synd att Jennifer (Johansson) inte fick något läge på kanten att göra mål men nu har hon fått göra en landskamp i alla fall, säger Tomas Axnér.

Situationen på vänstersex

Just Jennifer Johansson fanns med i landslagstruppen som en utvecklingsspelare och skulle inte finnas med i matchning som grundtanke. Men vänstersexan från Skuru måste ha imponerat på landslagsledningen under veckan då hon fick några minuter under lördagen. Hon har hård konkurrens på vänstersex i sin gamla klubbkamrat Elin Hansson, som i sin tur fortsätter imponera i landslaget. Men Johanssons landslagsdebut kom ganska lägligt med tanke på EM-slutspelet som väntar i november.

Med Olivia Mellegård och Clara Lerby på skadelistan samt med Emma Rask (tagit paus från handbollen) borta från leken så är det många som tror att 20-årige Jennifer Johansson kommer knipa en EM-plats. Såvida landslagsledningen inte väljer att spela med en ensam vänstersexa, som man gjort vid andra mästerskap. Tidigare år har Jamina Roberts kunnat vara ”backup” som vänstersexa, men det är inte aktuellt i dagens landslag.

– Nej exakt, Jamina behöver vi på andra ställen. Det blir en avvägning såklart om vi ska åka med en eller två vänstersexor. Den tankevurpan är vi inte klara med riktigt än. Vi vet att Elin (Hansson) klarade ett helt OS ensam, vilket hon kan om hon är frisk och hel. Och vi kan säkert lösa av henne lite, men det är såklart en fördel att ha två vänstersexor, säger Tomas Axnér.

Torsdagen den 6 oktober väntar uttagningen av EM-truppen då Tomas Axnér ska presentera de 18 spelare som får följa med till Slovenien och Celje där Sverige spelar sitt gruppspel i november månad. En uttagning som inte på långa vägar är klar i förbundskaptenens huvud. Det finns ett framgångsrikt ligalandslag att ta hänsyn till samt en del tidigare spelare som är fortsatt aktuella.

– Det är en jättesvår uttagning, det är det verkligen. Men vi har sagt att vi ska börja ikväll med den processen och vara här och nu med det andra. Vi får se vart det landar, men det finns såklart EM-aktuella spelare som inte var med oss under den här samlingen, så är det, avslutar Tomas Axnér till Handbolls-EM.se.