Viktor Östlund, framgångsrik i ungdomslandslaget.


Annons: ⇢ 888sport - Få 100 kr bonus på din första insättning!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Viktor Östlund
Viktor ÖstlundPosition: Vänsternio
Född: 22 augusti 1990
Längd: 198cm
Vikt: 96kg
Klubb: HK Malmö

Klubbkarriär
Vänsternian började spela handboll i tidig ålder och den första klubben var Skånela IF. Östlund föddes i Märsta och Skånela IF var lokalklubben. Med ett antal säsonger i Sveriges, ur ett historiskt perspektiv, fick Skånela behålla Viktor fram till 2013. Dessförinnan var han med och tog klubben tillbaka till Elitserien 2012. Efter den bedriften valde han att stanna i klubben en säsong innan det var dags att röra sig vidare.

Nästa klubb låg inte alltför långt bort ifrån Märsta geografiskt. Klubbvalet föll nämligen på Eskilstuna Guif. Och det visade sig vara helt rätt val. Där fick han fart på sin utveckling och samma år som övergången blev han även uttagen till ungdomslandslaget. Under sin sista säsong han hann göra ungefär 100 mål och 20 matcher. Dessutom spelade han EHF-cupen med GUIF, där de bland annat kom ända fram till kvartsfinal och sedan åkte ut mot HSV Hamburg. Säsongen 14/15 gjorde Östlund 54 matcher i EHF-cupen.

2016 lämnade han Guif efter en lyckad sejour. Denna gång skulle flytten gå utomlands och specifikt till Danmark. Han skrev på för Team Tvis Holstebro och Östlund kom att bli en kugge för laget. Han var en gedigen målskytt och skötte sig väl i försvarsspelet. I november 2018 stod det klart att han skulle lämna klubben efter säsongen.
Ny destination kom att bli HK Malmö, som 2019 utsågs till årets idrottsförening i Malmö av kommunen.

Landslagskarriär
2013 var ett år att minnas i landslagsväg för den gode Östlund. Han blev uttagen till Sveriges U21-trupp, som skulle spela VM i Bosnien. Där blev det minst sagt succé. Det svenska landslaget lyckades bärga med sig ett guld. Innan dess blev han uttagen i landslagssammanhang 2011 för första gången, då av Staffan Olsson.

2014 hade han hunnit göra sju A-landskamper – i träningssammanhang – innan det sedan var dags för mästerskapsdebut. Han blev uttagen i VM-truppen inför mästerskapet 2015. Därefter fick han även en plats i truppen inför EM 2016 och sedan EM 2018. Under det sista mästerskapet stod Sverige för en fin insats. Där fick Östlund och kollegorna med sig ett silver.

I U19-landslaget blev det 35 matcher och 82 matcher. I årskullen efter, U21-landslaget, stod han för 31 matcher och 77 mål. Slutligen har han nu gjort en handfull matcher för A-landslaget. Han har hunnit spela över 40 matcher och mäktat med över 100 mål.

Mästerskap: VM 2015, EM 2016, EM 2018