Denna sida är för damernas EM, för att komma till herrarnas tabell, klicka här.

Tabellerna nedan är från damernas EM 2020, sidan kommer att uppdateras inför damernas EM 2022 inom kort.

Här kan ni följa den aktuella ställningen i grupperna som lagen spelar i under damernas handbolls EM 2022. Till en början ingår de 16 nationerna i fyra grupper om fyra lag, där alla möter varandra en gång. Efter detta går de tre bästa lagen ifrån vardera grupp vidare till mellanrundan, där lagen bildar två nya grupper med sex lag i vardera. Det första gruppspelet pågår mellan 3-8 december och mellanrundan spelas sedan 10-15 december 2020.

Tabell Gruppspelet

Grupp A (Herning)

Laddar...

Annons: ⇢ ComeOn - Få upp till 750 kr i bonus

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Grupp B (Herning)

Vår tabell visar felaktigt att Sverige skulle slutat på 3:e plats, de slutar 2:a i gruppen. Ber om ursäkt för detta, vi jobbar på att lösa problemet.

Laddar...

Grupp C (Kolding)

Laddar...

Grupp D (Kolding)

Laddar...

Så går gruppspelet i Handbolls EM 2020 till

Det första gruppspelet spelas för samtliga lag som kvalificerat sig för Europamästerskapet. Här tävlar 16 lag om fyra grupper med fyra lag i varje grupp. Samtliga lag i vardera grupp möter varandra en gång. Därefter ska en tabell sättas. Vid vinst får lagen två poäng var, vid oavgjort en poäng och vid förlust noll. Baserat på samtliga resultat kommer tabellen visa vilka lag som går till nästa runda och vilket lag som spelat färdigt mästerskapet.

Så ser grupperna i det inledande gruppspelet ut:

Grupp A: Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien (Spelar i Herning)
Grupp B: Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien (Spelar i Herning)
Grupp C: Nederländerna, Ungern, Kroatien, Serbien (Spelar i Kolding)
Grupp D: Rumänien, Norge, Tyskland, Polen (Spelar i Kolding)

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan där de kvalificerade lagen ifrån grupp A och B slås ihop samtidigt som lagen ifrån grupp C och D ställs mot varandra. De lag inom grupperna som inte tidigare mött varandra möts här, samtidigt som poängen ifrån mötena med tidigare gruppmedlemmar följer med i den totala ställningen. Matcherna i mellanrundan kommer att äga rum i städerna Herning och Kolding. De två bästa lagen ur vardera av dessa grupper går i sin tur till slutspelet i Herning.

Mer om Mellanrundan

Till huvudrundan, eller mellanrundan, går de tre bästa lagen från varje grupp. Man placeras i mellanrundans gruppspel tillsammans med sina tidigare gruppkamrater, men man kommer endast möta tre lag från en annan grupp. De tre bästa lagen från Grupp A placeras i samma runda som de tre bästa lagen från Grupp B. Detsamma gäller lagen från Grupp C och D, som placeras ihop. 

Till mellanrundan får man med sig de poäng som man tagit från det första gruppspelet i kvalrundan. Samtliga lag som kvalificerar sig för rundan kommer spela tre matcher vardera. När matcherna är spelade ska tre lag från varje grupp fortsätta spela handboll i minst en match till. 

För lag ett och två från varje grupp väntar semifinalspel. För de lag som placerat sig som trea i varje grupp väntar en placeringsmatch om femte- respektive sjätteplats i turneringen. Övriga lag som kommer fyra eller sämre, åker ut ur turneringen.

Så kommer grupperna i mellanrundan se ut:

Grupp 1: Lag 1, 2 och 3 från Grupp A ställs mot Lag 1, 2 och 3 från Grupp B
Grupp 2: Lag 1, 2 och 3 från Grupp C ställs mot Lag 1, 2 och 3 från Grupp D.

Sveriges gruppspel genom åren

Sverige har varit med i 11 av 13 Europamästerskap. Sju gånger har man gått vidare från den första kvalrundan sedan det systemet infördes. Tidigare gick samtliga lag förutom fyra och spelade placeringsmatcher direkt efter kvalrundan. 

År 2010 gjorde Sverige sitt bästa mästerskap någonsin. Under EM i Norge och Danmark det året, kom Sverige till final och knep en silvermedalj, där Norge blev för svåra. Samma mästerskap hade Sverige imponerat ordentligt under kvalrundan. Man gick rent från första gruppspelet med sex poäng på tre matcher, full pott alltså. Man hade även en övertygande målskillnad i +17 mål. I gruppen hade Sverige då Tyskland, Ukraina och Nederländerna. 

När det var dags för mellanrundan skulle Sverige ställas mot Norge, Frankrike och Ungern. Tre på förhand väldigt svåra matcher för svensk del. Den första matchen i mellanrundan kom mot favoriterna Norge och visst skulle Sverige fortsätta övertyga. Man vann matchen med 24-19 och i och med den vinsten började alla ta Sverige på allvar.

I nästa match kom Sveriges första förlust i turneringen. Och den kom mot Frankrike. Fransyskorna vann med 22-21 i en väldigt jämn drabbning. Resultatet till trots, så var Sverige redan klara för semifinal. I och med vinsten mot Norge så hade Sverige ett försprång i inbördes möten. Man avancerade som etta från mellanrundan efter att ha slagit Ungern i sista matchen innan semifinal.

I semifinalen ställdes Sverige mot Rumänien som man slog med 25-23. I finalen tog det dock stopp mot Norge, som tidigare sagt. 

Sverige hade under åren innan gjort ett generationsskifte med unga spelare som Isabelle Gulldén och Jamina Roberts in, som endast var 21 respektive 20 år under turneringen. Även Nathalie Hagman var en ung spelare som var med. Sverige hade även fler unga namn i truppen. Linnéa Torstensson var dock den stora stjärnan under turneringen och vann pris för mästerskapets mest värdefulla spelare. Förbundskapten under tiden var Per Johansson, nu i Montenegro.

I det allra första EM-gruppspelet någonsin, i Tyskland 1994, blev Sverige fyra i sin grupp. På den tiden kvalificerade sig tolv lag till turneringen som gjordes upp i två grupper om sex. Sverige vann två matcher mot Ukraina och Österrike men förlorade resten mot Danmark, Norge och Kroatien.