Philip Stenmalm, landslagsspelare i Polen.Philip Stenmalm
Philip StenmalmPosition: Vänsternio
Född: 3 mars 1992
Längd: 200 cm
Vikt: 92kg
Klubb: Wisla Plock

Klubbkarriär
Philip Stenmalm har en rad klubbar på sin meritlista. Växjö HF blev det självklara valet under hans ungdomshandboll. Den sejouren drog igång år 2005, där han han fick sin handbollsskolning. Däremot skulle handbollsstudierna fortsätta, men denna gång skulle det ske i HK Drott. Dit gick han år 2011 och stannade fram till och med år 2014. Vänsternian stod för en fin period i den klubben och fick dessutom bärga ett SM-guld med laget under hans näst sista år.

2014 skulle däremot hans drömmar gå i uppfyllelse. Då knackade den spanska klubben La Rioja på dörren, och det visade sig vara välkommet. Han skrev på för klubben och stannade fram till och med 2016, då det var dags att röra på sig ytterligare en gång. Kif Kolding Kobenhavn fick hans signatur och Stenmalm lämnade med hoppet att vinna några titlar. Den danska klubben hade nämligen blivit danska mästare två år i rad. Så blev det dock inte och istället valde han att flytta till Frankrike två år senare. Pays d’Aix UCHB i andradivisionen blev klubben och där fick han egentligen dela sin plats.

I juli 2019 skulle det vara dags igen. Och denna gång packades väskorna för en flytt till Wisla Plock, Polen.

Landslagskarriär

Telefonen ringde 2012. På andra sidan fanns den dåvarande förbundskaptenen Staffan Olsson, till Stenmalms förvåning. Då blev han uttagen till truppen som skulle spela mot Tyskland och Island. Efter det skulle det spelas en fyrnationsturnering med lag som Tjeckien, Österrike och Norge.

Philip Stenmalm hade också en riktigt fin karriär i ungdomslandslagen. Han fanns med i den trupp som tog brons i U19-VM 2011 och året därpå var han uttagen till U20-EM. I det senare mästerskapet slutade Sverige fyra. Men vid U21-VM 2013 tog han Sverige med storm. Han var en av de mest tongivande spelarna när Sverige kammade hem guldet. Han utsågs dessutom till världsmästerskapets mest värdefulla spelare.

Även om det inte har gått lika bra för Stenmalm på den absolut högsta nivån inom de svenska landslagen, har han varit uttagen vid ett flertal tillfällen. Hans mästerskapsdebut var under EM 2016, där Sverige hamnade på åttondeplats. Han fanns också med i OS-truppen 2016, där Sverige hamnade elfteplats. Hans senaste mästerskap var dock VM 2017 och lyckades hamna sexa med Sverige. Han blev sedan varken uttagen till EM 2018 eller VM 2019

Mästerskap: EM 2016, OS 2016, VM 2017