Philip Henningsson, svenskt landslagssproffs.Philip Henningsson
Philip HenningssonPosition: Vänsternio
Född: 14 juni 1995
Längd: 196 cm
Vikt: 103 kg
Klubb: IFK Kristianstad

Klubbkarriär
Philip Alvar Åke Henningsson heter den svenske handbollsspelaren med en gedigen klubblagsbakgrund, trots sin ringa ålder. Han har hunnit representera IK Lagan som ungdomsspelare, där han befann sig fram till och med år 2011. Därefter gick flyttlasset vidare till IFK Ystad och Allsvenskan. Den då talangfulle 16-åringen valde att representera den klubben för att utvecklas ytterligare under sin studietid. Väl där blev det fyra år för Henningsson, när fler klubbar sedan fick upp ögonen för honom år 2015.

Valet föll på IFK Kristianstad, då Philip skrev på sitt första kontrakt för en handbollsklubb. Inledningsvis befann han sig med en grupp andra lärlingar i hans ålder. Vänsternian stannade dock kvar i Ystadsklubben en säsong på lån och året därpå var planen att han skulle stanna ytterligare ett år. Dock imponerade han enormt under försäsongen med IFK Kristianstad och klubben beslöt därför att behålla honom. Den unga spelaren växte snabbt och succén kom kort därefter. Han stod för en storartad första säsong i IFK Kristianstad och belönades därefter med en landslagsplats.

I hans nuvarande klubb kammade han hem fyra raka guld mellan 2015 och 2018.

Landslagskarriär

I landslaget har Henningsson också kommit att bli en av de självklara truppspelarna. Han debuterade i Sveriges landslag under år 2017 som 22-åring och har sedan dess varit med i landslagstrupperna. Den högerhänte spelaren har även ett EM-silver på meritlistan, då han var med och hjälpte landslaget under mästerskapet år 2018 i Kroatien.

Inför världsmästerskapet år 2019 hände det som absolut inte fick hända. I december år 2018 åkte han nämligen på en stressfaktur i högerfoten, efter att ha landat illa i Skånederbyt mot Lugi med knappa minuterna kvar av matchen. Skadan gjorde att han tvingades till operationsbordet.

Mästerskap: EM 2018