Den 3 december är det avkast för damernas Handbolls-EM som denna gång ska spelas i Norge och Danmark. Det är ett annorlunda mästerskap som kommer att hållas. Covid-19 har fortfarande ett grepp om världen och pandemin har dels gjort att Norge har valt att lägga hela deras del av mästerskapet i en enda stad, staden som valdes ut är Trondheim. Men även hårdare restriktioner på och utanför planen kommer att gälla till följd av covid-19 och matcherna kommer inte att spelas inför fullsatta läktare som vi är vana vid i mästerskap. Hur covid-19 kommer påverka lagen på planen och i slutändan utfallet av mästerskapet är bara något man kan spekulera i, men klart är att det kommer spelas handboll på absolut högsta nivå och vi kommer bjudas på matcher av stor underhållning!

Odds vinnare av Handbolls-EM 2022

Odds kommer inom kort

Spelbolag med odds på Handbolls EM

William Hill logo
  • Spelbolaget har svensk spellicens

  • Grymma odds på Hockey

  • Sätt in 100 kr – Spela för 200 kr

  • 100% upp till 100 kr

  • Om. krav: 1x bonus, min. odds 1.5

  • Läs mer om regler & villkor

Odds Handbolls EM

Hemmanationen Norge är favoriter hos spelbolagen, Norge slutade femma i senaste Europamästerskapet 2018 och på en fjärdeplats i VM 2019. Är hemmaturneringen som man delar tillsammans med Danmark turneringen då Norge ska gå hela vägen och vinna ett mästerskap? Senast Norge vann EM var 2016 då turneringen spelades i Sverige. Norge har även Stine Bredal Oftedal som 2019 blev utsedd till världens bästa handbollsspelare på damsidan, ska hon kunna bära sitt Norge under mästerskapet och spela hem mästerskapet?

Bakom Norge är det Ryssland och Frankrike som skuggar vad gäller oddsen vem som ska vinna EM. Frankrike är regerande Europamästare men under VM 2019 blev det en stor flopp och laget tog sig inte ens vidare till mellanrundan. Ryssland har de senaste turneringarna fallit på målsnöret och i EM 2018 föll Ryssland i finalen mot Frankrike. Under VM 2019 missade Ryssland finalen med 1 mål och tog sedan bronsmedaljen, är EM 2020 turneringen då Ryssland ska kunna ta nästa steg och gå hela vägen?

Efter dem tre lagen så följer den andra hemmanationen i turneringen Danmark tillsammans med regerande VM mästarna Nederländerna.

Sveriges chanser i EM

Sverige tillhör inte toppen av lagen när det kommer till oddsen om man ska tro spelbolagen. Sverige rankas först som 10:e laget av sexton och oddsen på att Sverige vinner EM ligger på hela 31.00 pengarna. För att Sverige ska lyckas med den bedriften kommer det krävas något ut över det vanliga av den svenska truppen och att spelarna överpresterar under turneringen. Sverige har aldrig vunnit ett mästerskap på damsidan och den bästa placeringen som Sverige har i EM är en silvermedalj som Sverige tog i EM 2010, en turnering som även den spelades i Danmark/Norge. Så ser man till dem förutsättningarna så kan vi alltid hoppas på en skräll i detta EM och att Sverige ska gå långt i turneringen.

Odds Sverige vinner EM – 31.00 

Odds vinnare i respektive grupp

För att få ett bra utgångsläge att kunna ta sig vidare till semifinalerna så krävs det att lagen presterar i gruppspelet för att få med sig så mycket poäng som möjligt till mellanrundan där det avgörs vilka lag som tar sig vidare till semifinalerna.

Grupp A

Här är det ett race mellan två lag. Hemmanationen Danmark som kommer ha fördelen av att spela sina matcher i Danmark och Frankrike som är en av storfavoriterna att vinna hela mästerskapet. Där känns Frankrike som det starkare av dessa två lagen och borde sluta som gruppetta i grupp A. De övriga två lagen i gruppen Montenegro och Slovenien får nog mer inrikta sig på att kämpa om tredjeplatsen i gruppen vilket i slutändan kan ge dem en plats i mellanrundan

Grupp B

Här hittar vi Sverige som kommer få en tuff uppgift då man hamnat i en grupp med Ryssland, Spanien och Tjeckien. Ryssland bär favoritskapet i den här gruppen då man har ett riktigt start lag som kommer till det här mästerskapet. Bakom Ryssland så är det Sverige och Spanien som i första hand ska vara med och hota. Tjeckien får anses vara gruppens slagpåse. Så skulle Sverige inleda med två segrar mot Tjeckien och Spanien så kan det mycket väl bli en gruppfinal mot Ryssland i sista matchen där vinnaren i den matchen avgör vilka som kommer vinna gruppen.

Grupp C

Den gruppen som kanske är mest öppen av alla. Nederländerna och Ungern är de två lagen som är favoriter till att vinna gruppen, men bakom finns Kroatien och Serbien. Där framförallt Serbien kan vara en jobbig motståndare. Men ska man plocka ut ett lag som ska vara favoriter i den här gruppen så får det vara Nederländerna som ändå gick och vann VM senast, men det kommer inte bli en enkel resa i gruppspelet för regerande världsmästarna.

Grupp D

Den gruppen där vi har den största favoriten att vinna sin grupp. Här hittar vi Norge som jämfört med de tre andra lagen i gruppen är på en annan nivå, den här gruppen ska bara Norge gå segrande ur. Lägg även till att Norge har fördelen av att alla matcherna spelas i Norge på deras hemmaplan. Rumänien och Tyskland blir de två lagen som får kämpa om viktiga bonuspoängen att ta med sig till mellanrundan. Polen som även återfinns i gruppen ska inte ha mycket att säga till om och kommer troligtvis få lämna turneringen redan efter gruppspelet. Polen är även de svagaste laget i hela turneringen om man ska tro spelbolagen och oddsen inför EM.

Vinnare av skytteligan

Om en nation ska ta sig långt i turneringen så krävs det att målskyttet stämmer och några spelare kliver fram och tar för sig lite extra. Men gemensamt för alla EM för damerna sedan 2010 är att det alltid varit en specifik spelare som stuckit ut ur mängden och gjort betydligt mer mål än övriga i turneringen. Tydligast var detta under mästerskapet 2012. Där vann Katarina Bulatovic från Montenegro skytteligan på 56 mål hela 15 mål före tvåan i skytteligan. Bulatovic var även starkt bidragande orsak till att Montenegro gick och vann EM 2012.

2014 vann svenska Isabella Gulldén skytteligan när hon bombade in 58 mål vilket var 9 mer än vad tvåan Cristina Neagu gjorde. Gulldéns insatser under mästerskapet var det som gjorde att Sverige kunde få med sig en bronsmedalj från mästerskapet. Gulldén blev Sveriges främsta målskytt i totalt 6 av Sveriges 8 matcher under EM 2014.

2016 var det norska Nora Mörk som bar sitt Norge till en guldmedalj i EM, med sina 53 mål vann hon skytteligan och det var framförallt hennes 12 mål i finalen som gjorde att Norge tillslut kunde vinna finalen mot Nederländerna med 30-29.

EM 2018 var det enda mästerskapet där inte någon av spelarna som slutade topp tre i skytteligan kom från något av nationerna som sedan slutade på medaljplatserna. Katarina Slezak från Serbien vann skytteligan med sina 50 mål vilket är imponerande då Serbien slutade på elfteplats i turneringen. Tvåa och trea i skytteligan slutade Eliza Buceschi och Cristina Neagu på 45 respektive 44 mål. Båda spelarna spelade i Rumänien som slutade på fjärdeplats, tillsammans gjorde de två spelarna 32% av Rumäniens alla mål under turneringen.

Ser man tillbaka på tidigare EM turneringar så kommer det av krävas minst 50 mål av en spelare för att sluta i toppen av skytteligan.