Mikael Appelgren, målvaktskugge i landslaget.Mikael Appelgren
Mikael AppelgrenPosition: Målvakt
Född: 6 september 1989
Längd: 191 cm
Vikt: 103 kg
Klubb: Rhein-Neckar Löwen

Klubbkarriär
Mikael Alf Appelgren föddes i Trestad, en knapp timma ifrån Göteborg. Närmare bestämt var hans hemort Uddevalla och där inleddes karriären i den lokala handbollsklubben, GF Kroppskultur. Den klubben bildades år 1920 och försattes i konkurs 2005, för att sedan ombildas och startas upp på nytt som elitklubb år 2012. Den gode Appelgren insåg att han behövde byta klubb om handbollskarriären skulle ta fart och därför gick han över till elitlaget IFK Skövde. Väl där blev det tre säsonger och sedan skulle planet vidare. Den duktige målvakten snappades upp av det tyska laget MT Melsungen, som valde att storsatsa på honom. De såg honom som en stor talang och påpekade att han var en av Sveriges största talanger.

Även där blev det en treårig sejour innan det var dags att åka vidare. Målvakten imponerade i den tyska handbollen, vilket gjorde att Rhein-Neckar Löwen visade sitt intresse för honom. En flytt blev sedan verklighet år 2015 och där har titlarna äntligen börjat komma in. Han blev tysk mästare 2016 och 2017. Säsongen 2017/18 kammade man hem den inhemska cupen och samma säsong utsågs han även till årets målvakt i Bundesliga. Han är ännu kvar i klubben och bildar målvaktspar med landslagskollegan, Andreas Palicka.

Landslagskarriär

Mikael Appelgren fick göra en hel drös matcher för det svenska U21-landslaget under tiden i IFK Skövde. Totalt blev det 35 och hans prestationer – både i klubb- och landslag – belönades med en plats i A-landslaget.

Debuten där kom 2011 och det var i en EM-kvalmatch mot Israel. Appelgren var ordinarie reserv bakom en viss Mattias Andersson, innan han fick chansen. Hans första mästerskap var dock EM 2016 i Polen och senare blev han uttagen till OS 2016, där Sverige fick med sig ett silver.

Målvakten blev uttagen till VM 2017 i Frankrike och bildade målvaktspar med Andreas Palicka. Säsongen 2016/17 stod han för så pass fina insatser att han utsågs till Årets svenska handbollsspelare, ett av de finaste priserna att erhålla. Året därpå var det dags för EM 2018 och Appelgren fick med sig ytterligare ett landslagssilver, efter att man hamnat på andraplats i turneringen.

Den senaste turneringen han blev uttagen till var VM 2019, där Sverige hamnade på en femteplats.

Mikael Appelgren och Andreas Palicka har gjort sig stora namn inom handbollen, som ett av de duktigaste målvaktsparen i världen.

Mästerskap: EM 2016, OS 2016, VM 2017, EM 2018, VM 2019