Mikael Aggefors, landslagsveteran till vardags i den danska handbollen.


Österrike - Färöarna

Mikael Aggefors
Mikael AggeforsPosition: Målvakt
Född: 20 januari 1985
Längd: 191 cm
Vikt: 91 kg
Klubb: Ålborg Håndbold

Klubbkarriär
Målvakten född 1985 inledde sin karriär i Stockholmstrakterna. Uppvuxen i Storvreten och en karriär som startade i IFK Tumba, där han än är ihågkommen för sina insatser. Den storväxte målvakten valde att lämna IFK Tumba för Elitserien och Alingsås HK.

I västra Sverige och den nya klubben kom han snabbt att bli en publikfavorit. Där stod han för en rad fina, precis utkast, som gett Alingsås många framgångar i den svenska handbollen. I Elitserien blev han en fruktad målvakt med tanke på hans fina noggrannhet i utkasten, som ständigt utgjorde ett hot för motståndarna. Han stod även för en god räddningsprocent och låg hela tiden i toppen bland de andra duktiga målvakterna i Elitserien. Aggefors utsågs till årets målvakt tre gånger, säsongerna 10/11, 12/13 och 13/14. Totalt blev det 209 matcher för AHK i Elitserien och fantastiska 242 assist. Han mäktade även med att göra fyra mål för klubben och fick fira till sig ett SM-guld under säsongen 14/15.

Där blev det totalt sju säsonger och sedan var det dags för tåget att tuffa vidare. 2016 skrev han på för danska Aalborg Håndbold och har vunnit guld två gånger, 2017 och 2019.

Landslagskarriär

Året var 2013 när det var dags för Aggefors att bli uttagen i en A-landslagstrupp för första gången. Tidigare hade han representerat juniorlandslaget vid två tillfällen, men efter att ha blivit utsedd till årets målvakt i Elitserien fick han samtalet. Han blev inkluderades i den 16-mannatrupp som åkte till Norge för att spela träningsmatcher.

Mikael Aggefors hade fram till och med år 2016 representerat det svenska landslaget vid sju landskamper. Dock var dessa endast träningslandskamper och speltiden blev inte den största. Han fick stå ganska mycket vid sidan av. Men sen fick han chansen. Meddelandet kom i oktober 2016, när Mikaels namn fanns med i landslagstruppen vid uttagningen till EM-kvalmatcherna mot Montenegro och Slovakien. En av de mer meriterade målvakterna, Andreas Palicka, åkte på en skada och fick lämna återbud, vilket öppnade upp för Aggefors.

Det har dock hittills inte blivit något mästerskap för den gode keepern från Storvreten.

Mästerskap: