Markus Olsson, vänsternia i den franska ligahandbollen.


Kristianstad - Hammarby

Markus Olsson
Markus OlssonPosition: Vänsternio
Född: 31 mars 1990
Längd: 186 cm
Vikt: 90 kg
Klubb: Fenix Toulouse

Klubbkarriär
Den högerhänte liraren inledde ungdomsåren i hemorten Karlshamn och den lokala klubben Karlshamns HF. Som 18-åring hämtades han över till IFK Kristianstad och här väntade större, mer omfattande och tuffare utmaningar. I den meriterade klubben blev det sju härliga år, två silver och ett guld. I hans absolut sista match för klubben avgjorde han finalen mot Alingsås HK och Kristianstad kunde fira sitt femte guld i historien.

Efter det fina avslutet valde han att ta steget vidare utomlands. Destinationen blev Danmark och klubbadressen blev Skjern Handbåld. Väl där blev det fina siffror för vänsternian. Han stod för fina siffror i sin danska klubb, där han dessutom var med och vann två titlar. I Skjern kammade han hem den inhemska cuptiteln och avslutade sin sejour i Danmark precis som i Sverige. Han satte nämligen det avgörande målet i den sista matchen mot Bjerringbro/Silkeborg, som gjorde Skjern till danska mästare. Under sin sista säsong slutade han även tvåa i Champions Leagues skytteliga. Därefter var det dags att ta ytterligare ett kliv och steg utom nordiska gränser. I mars 2018 stod det klart att han skulle lämna efter säsongsavslutningen och den här gången bar det av till Frankrike och Fenix Toulouse HB.

Landslagskarriär

I landslagssammanhang började karriären rätt så tidigt. Han var med i ungdomslandslagen från en tidig ålder och mäktade med att göra 42 ungdomslandskamper och stod i dessa för 87 mål. A-landslagsdebuten kom även den i tidig ålder. Den dåvarande 22-åringen fick göra debut den 19 juli år 2012 och agerade ersättare för en skadad Jonas Larholm.

Det första mästerskapet han blev kallad till var VM 2015 och innan dess hade han hunnit spela 17 landskamper. I mångas ögon var Olsson något av en oväntad spelare i VM truppen, men var trots allt med och reste med landslaget till Qatar för spel. Det andra mästerskapet blev EM 2016. Därefter har han bara blivit uttagen till bruttotrupperna.

I landslaget har det blivit drygt 60 matcher för Toulouse-spelaren. Han har dessutom noterats för drygt 120 mål i den gulblå landslagsdressen.

Mästerskap: VM 2015, EM 2016