Lukas Nilsson, ett nutids- och framtidsnamn för Sverige.Lukas Nilsson
Lukas NilssonPosition: Vänsternio
Född: 16 november 1996
Längd: 194 cm
Vikt: 97 kg
Klubb: THW Kiel

Klubbkarriär
Lukas Nilsson är född och uppvuxen i en stad som är bekant för många handbollsälskare. Ystad. Det gjorde också att hans handbollskarriär inleddes i Ystads IF. Där spelade han i ungdomslagen fram till och med år 2013, där han sedermera sågs som en spelare i seniorlaget. I den klubben gick det väldigt bra för den då unga spelaren. Han spelade för a-laget mellan 2013 och 2016 och mäktade med att stå för 97 matcher och 605 mål. Ett fantastiskt facit som sedan skulle ge honom en möjlighet att få testa på en handbollskarriär utomlands. Han var 19 år när han vann skytteligan i handbollsligan.

19 år var han även när ett byte av klubb skulle äga rum. THW Kiel från tyska Bundesliga knackade på dörren och detta var en möjlighet han inte kunde tacka nej till. Innan han anslöt till klubben hade laget lyckats vinna den inhemska titeln hela fyra år i rad. Då nämnde han att detta var en dröm som gick i uppfyllelse och att han sedan barnsben hade fantiserat om en sådan här övergång. I klubben har han presterat bra och har vid ett flertal tillfällen fått plats i omgångens lag samt agerat matchvinnare.

Landslagskarriär

Ännu är han inte gammal och fortfarande är han väldigt ung. Lukas Nilsson stod för ett dussin landskamper för U19-landslaget och mäktade med 89 mål. Vänsternian spelade sedan även för U21-landslaget, var det också gick väldigt bra. Han hann göra elva matcher för dem och sätta 45 mål innan det var dags för A-landslaget.

Hans första A-landskamp var i november 2015 och han blev sedan uttagen till EM 2016. Det mästerskapet, som var hans första, blev något av en succé. Han var, trots sin ringa ålder, en av Sveriges bästa spelare under det mästerskapet. Och under den samlingen blev han dessutom klar för sin nuvarande klubb THW Kiel.

Under EM 2018 var han en del av den trupp som lyckades få med sig ett silver i mästerskapet
Ynka 22 år och han hade hunnit representera det svenska landslaget i fem olika mästerskap. Lägg därtill att han hade hunnit göra tre säsonger ute i Europa i en absolut toppklubb. Han ses som ett av Sveriges absolut största framtidsnamn och vid samma ålder hade många historiska spelare inte uppnått det han hittills gjort. Frågan är hur långt Lukas Nilsson kan gå.

Mästerskap: EM 2016, OS 2016, VM 2017, EM 2018, VM 2019