Linus Arnesson, landslagsspelare med rötterna i Hedemora.Linus Arnesson
Linus ArnessonPosition: Mittnio
Född: 11 maj 1990
Längd: 188 cm
Vikt: 92 kg
Klubb: Bergischer HC

Klubbkarriär
Linus Arnessons karriär startade i hemorten Hedemora. Där är han född och det är platsen han växte upp på. När han fyllde 16 var det dock dags att ta handbollskarriären på allvar. Arnesson beslöt sig för att flytta till Göteborg och inleda studier på Katrinelundsgymnasiets rikshandbollsutbildning. Det gjorde även att han blev tvungen att byta klubb. Valet föll då, föga förvånande, på Redbergslids IK. Mellan 2006 och 2008 tillhörde den högerhänte spelaren främst ungdomslaget. Däremot skulle han få chansen med seniorerna redan som 17-åring. Mittnian – eller vänsternian om man så vill – fick alltså göra sin första match i Elitserien för Redbergslids IK år 2007. Fyra år senare berättade han dock för omvärlden om sitt dåvarande problem. Han var alkoholist, men fick senare hjälp av klubben och den dåvarande tränaren Magnus Wiklander.

Karriären fortsatte därifrån och Arnesson kom att bli en av de mest framstående spelarna i truppen – och sedan även Redbergslids historia. Han tangerade nämligen Fredrik Pettersons rekord med antal gjorda mål. Totalt blev det 1195 mål för klubben innan andra klubbar hörde sig för och det var dags att röra på sig.

Efter den fantastiska säsongen i Redbergslid skrev han på för den tyska Bundesligaklubben Bergischer HC.

Landslagskarriär

Debuten i landslaget skulle däremot dröja. Han hann bli 26 år gammal innan det var dags att dra på sig landslagsdressen på allvar. Den 14 juli 2017 gjorde han sin allra första match för det svenska A-landslaget. Den kampen spelades mot Montenegro.

Det bäddade senare för en mästerskapsdebut. Arnesson blev kallad till EM 2018, som spelades i Kroatien. Väl där fick han göra sin första mästerskapsmatch. Dock var Arnesson inte given, utan fick nöja sig med att agera ersättare och fick därför heller inte enormt mycket speltid. Däremot ändrades det i slutspelet. I de matcherna växte han fram väldigt mycket och blev en av Sveriges stöttepelare. Han var en av de som vägledde landslaget igenom semifinalen mot Danmark, i vilken Bergischer-spelaren hoppade in och satte sex mål på sju skott. Effektiviteten var framme ända in mot slutet. Han satte verkligen avtryck i gemene mans minnen när han, i förlängningens sista minut, satte det avgörande målet från en stillastående position. Sverige förlorade sedan finalen och Linus fick nöja sig med att han bidragit till ett silver.

Hans senaste mästerskap var VM 2019 och totalt har han gjort över ett dussin matcher för det svenska landslaget.

Mästerskap: EM 2018, VM 2019