Kim Ekdahl Du Rietz, spelaren som slutade och sedan gjorde comeback.


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo

Kim Ekdahl Du Rietz
Kim Ekdahl Du RietzPosition: Vänsternio
Född: 23 juli 1989
Längd: 194 cm
Vikt: 100 kg
Klubb: Paris Sain-Germain

Klubbkarriär
Karriären startade i Lugi HF och det var också där Kim Ekdahl Du Rietz fick fart på karriären. Det blev ungdomshandboll för klubben fram till och med år 2005 och därefter blev det spel med seniorerna. Väl där gick det väldigt bra för honom. Vänsternian blev en betydande spelare för laget och var kvar i klubben fram till och med 2011. Under sin sista säsong, 2010/2011, blev han utsedd till Årets komet. Efter hans sprakande säsong skulle det vara dags att testa på en karriär utomlands.

Frankrike blev landet och HBC Nantes blev klubben. Där blev det en enda säsong innan det skulle bli dags att röra på sig igen.

Flyttlasset skulle då vidare till ett nytt land. Denna gång handlade det om Tyskland och Kim skrev på för Rhein-Neckar Löwen. Där fann han inte bara en fin individuell karriär, utan fick även med sig några meriter på klubblagsnivån. 2016 och 2017 blev de tyska mästare och år 2013 blev man EHF-cupmästare.

Efter fem år i klubben och en relativt ung ålder beslöt han sig för att sluta med handbollen. Som 28-åring meddelade han sitt beslut och bröt sitt kontrakt, trots att han varit en framstående spelare för laget och gjort sin bästa säsong. Han varvade ner i Sverige, innan samtalet kom. Hans gamla klubb hade dragits med skadebekymmer och behövde hjälp av sin forne storspelare. Du Rietz satte återigen klister på händerna och gjorde comeback för klubben 2018. Samma år skulle han värvas över till Paris Saint-Germain HB i Frankrike.

Landslagskarriär

Det var en ung Kim Ekdhal Du Rietz som gjorde debut för det svenska A-landslaget. Han gjorde nämligen sin första match när han var 18 år. Dessförinnan hade han representerad U19 i 32 matcher och gjort 83 mål. Han hade även representerat det svenska U21-landslaget vid 15 matcher. Där var målsnittet ännu bättre och han landade på totalt 72 mål.

Det första mästerskapet kom år 2011. Han blev uttagen till VM och gjorde väldigt bra ifrån sig. Året därpå blev han uttagen till ytterligare ett mästerskap, OS i London. Därifrån fick han med sig ett silver. När Du Rietz var 25 år gammal beslöt han sig för att avsluta sin landslagskarriär.

Samma år som han gjorde comeback för Rhein-Neckar Löwen lät han även meddela att en comeback för landslaget också var att vänta. Han menade på att målet var OS 2020 i Tokyo.

Mästerskap: EM 2010, VM 2011, EM 2012, OS 2012, EM 2014, VM 2019