Johan Jakobsson, välmeriterad landslagsman som tvingades sluta på grund av skador.Johan Jakobsson
Johan JakobssonPosition: Högernio
Född: 12 februari 1987
Längd: 195 cm
Vikt: 98 kg
Klubb:

Klubbkarriär
Johan Jakobssons enorma karriär började i HP Warta, i hemstaden Göteborg. Där blev det spel i ungdomslagen fram till och med år 2005, där den då unge 16-åriga högernian fick debutera för seniorlaget. HP Warta befann sig då i Division 2 Västra. Jakobsson scoutades tidigt och hans talang var tydlig. Det gjorde att IK Sävehof höll koll på honom och hämtade samma år in honom. Tanken var att han skulle ersätta en viss Kim Andersson, var på väg att lämna klubben.

Under den första säsongen spelade han i ungdomslaget, för att under år 2006 flyttas upp till seniorlaget på riktigt. Det blev en lång och fin karriär i IK Sävehov, där han vann två SM-guld, 2010 och 2011. Sedan blev det dags för nya utmaningar och nu ville han utomlands. Målet blev Danmark och klubbvalet för på Aalborg Håndbold, var han hade sällskap av två andra svenskar. I den klubben lyckades han bli dansk mästare en gång och kammade hem ett silver lika många gånger.

Efter ungefär tre år i Danmark var det dags för Johan att flytta igen. Denna gång bar det av till Tyskland och SG Flensburg-Handewitt. Under den vänsterhänte spelarens första säsong lyckades man vinna den inhemska cupen och han stod för enormt fina insatser i slutspelet. Han utsågs dessutom till final fours bästa spelare.

Det blev tre fantastiska år i Tyskland och sedan skulle han vända tillbaka hem till IK Sävehof. Där blev det dock inte många matcher innan han tvingades att lägga av, på grund av att han åkte på två tunga hjärnskakningar.

Landslagskarriär

Det blev tidig succé även i landslaget för Johan Jakobsson. Han spelade för juniorlandslagen och för u19-laget blev det 25 matcher och 84 mål. Hans fina facit gjorde att han även blev uttagen i u21-landslaget och där gjorde han inte någon besviken. Snarare tvärtom, då han var en av lagets absolut bästa spelare i under u21-VM, när man kammade hem guldet år 2007. Där stod han för en hel drös mål och blev lagets tredje bästa målskytt och sedan även utsedd till turneringens bästa högernia.

Samma år som u21-guldet skulle han dessutom få debutera i A-landslaget. I oktober det året blev han uttagen till truppen som skulle spela träningsturneringen Supercupen. En uttagning blev det även till VM 2009. Däremot var uttagningen till VM 2011 på hemmaplan inte lika självklar. Där stod han som reserv, men blev inkallad efter att Kim Andersson skadat sig.

Året därpå spelade Sverige OS i London och där fick man med sig ett silver. Sedan dess har Jakobsson varit given i truppen, undantaget OS 2016. Under EM 2016 var Jakobsson en positiv kraft i det svenska landslaget och utsågs till turneringens bästa på högerniopositionen.

Mästerskap: