Fredric Pettersson, meriterad landslagsman.Fredric Pettersson
Fredric PetterssonPosition: Mittsex
Född: 11 februari 1989
Längd: 201 cm
Vikt: 116 kg
Klubb: Montpellier HB

Klubbkarriär
Petterssons karriär började i Jönköping och IK Cyrus, Den karriären avslutades 2008, när han valde att ta steget till Stockholm och Hammarby IF. I Stockholmsklubben blev det som bäst en femteplacering, innan han efter tre år valde att lämna klubben. Denna gång väntade utmaningar utomlands och bakom dörren stod danska Århus Hånbold. Efter att ha gått titellös med klubben i två år var det dags för ytterligare en flytt. Nu skulle flyttlasset återtåga till Sverige, men denna gång var det inte till Stockholm.

IFK Kristianstad blev nästa klubb och den sejouren kan man verkligen säga blev lyckad för den storväxte mittsexan. Det blev två guld för Pettersson och hans nya klubb, 2015 och 2016. Trots det skulle denna sejour inte bli alltför långvarig heller. Efter totalt tre år valde Fredric att röra på sig ännu en gång och nu bar resan av mot Frankrike.

Han lämnade Norden för Fenix Toulouse HB och var i den klubben mellan 2016-2018. Därefter var det dags igen. Pettersson gjorde sig redo för en flytt till sin sjätte klubb i rangordningen, en av Frankrikes mest framgångsrika, Montpellier HB.

Landslagskarriär

Jönköpingsfostrade Pettersson blev kallad till det svenska handbollslandslaget två år efter flytten från IK Cyrus. 2010 var året och debuten kom i ett VM-genrep, kallat för World Cup. Turneringen ägde rum i Halmstad och motståndarna var Island, Norge och Danmark.
Men det skulle dröja några år innan han fick göra sin tävlingsdebut. Det tog närmare bestämt sju år innan han fick chansen i A-landslaget på riktigt och blev kallad till VM 2017. Under det mästerskapet hamnade det svenska landslaget på sjätteplats och kom därmed hem utan någon medalj.

Medalj skulle det dock bli för Pettersson och kollegorna. EM 2018 var svenskarnas år och de stod för fina insatser i landslagströjan. Det blev nämligen ett silver under den turneringen. Pettersson fanns dessutom med i de första samlingarna inför VM 2019 och sedan även under själva mästerskapet. Han kallades in i matchtruppen under det mästerskapet, efter att Jim Gottfridsson tvingats lämna återbud.

Drygt två meter lång och 116 kilo tung har mittsexan nästan stått för 50 landskamper och drygt 60 mål hittills.

Mästerskap: VM 2017, EM 2018, VM 2019