Andreas Cederholm, en duktig spelare som spelar högernio.


Kristianstad - Hammarby

Andreas Cederholm
Andreas CederholmPosition: Högernio
Född: 4 maj 1990
Längd: 186 cm
Vikt: 89 kg
Klubb: TBV Lemgo

Klubbkarriär
Den vänsterhänte högernian föddes och växte upp i en liten ort utanför Skövde, Hjo, och inledde sin handbollkarriär i det lokala laget HK Guldkroken. Där spelade han fram till 2007, innan det sedan var dags att ta sig vidare till en större klubb. Destinationen fanns då ett stenkast bort, närmare bestämt IFK Skövde. Väl där blev det två år i ungdomslaget innan han senare flyttades upp till seniorlaget och fick spela där regelbundet. Samma år hade man värvat in spelare som Mikael Appelgren och Andreas Nilsson.

Efter fyra år med seniorerna och valde han, efter att ha växt till en av lagets främsta spelare, lämna klubben. För utvecklingens skull var det då läge att skriva på för IFK Kristianstad. ”Ceder” kom då till en gedigen spelartrupp och där fick han skriva in två SM-guld till sin meritlista, 2015 och 2016.

Tre lyckade år och sedan var det dags för honom att testa lyckan utomlands. Frankrike blev valet och klubben Fenix Toulouse HB fick över honom. Sejouren i den klubben blev kortvarig och redan efter ett år lämnade han klubben.

Nästa underskrift hamnade under år 2017 hos GWD Minden. I den klubben mäktade han med 77 mål över två säsonger. Sedan 2019 spelar han för TBV Lemgo, några kilometer bort från hans tidigare klubb.

Landslagskarriär

Under år 2013 stod han för sin debut i landslaget. Och i den imponerade han dessutom. Den vänsterhänte spelaren blev inte kallad till ett mästerskap förrän några år senare.
Det skulle dröja fram till EM 2016 innan han fick göra sitt första mästerskap. Under det mästerskapet fick han bland annat problem med en axel, men kunde fullfölja turneringen.

Han blev även kallad till EM 2018, då på ett ganska annorlunda vis. Där blev det en ”blixtinkallelse”, efter att Johan Jakobsson och Albin Lagergren skadade sig. Han blev uppringd sent mot natten under turneringen och flög direkt ner från Stuttgart till Kroatien. Det var en taggad Cederholm som kom till spel och han följde alla landslagets matcher på TV. I Kroatien var han sedan med och vann ett silver för Sverige i mästerskapet.

Hittills har det blivit drygt 40 matcher och över 60 mål från Lemgo-spelaren.

Mästerskap: EM 2016, EM 2018