Det Svenska Handbollförbundet har tillsammans med Norge och Danmarks motsvarigheter ansökt om EM 2026 för herrar och EM 2028 för damer. De skandinaviska länderna står som ensamma kandidater till handbollsfesterna.

År 2023 så kommer Sverige att stå värd för dubbla världsmästerskap på hemmaplan. I början av året så arrangerar Sverige VM för herrar tillsammans med Polen, där Sverige spelar gruppspelet och Mellanrundan i Göteborg. I slutet av 2023 så kommer även Sverige att vara medarrangör för damernas VM, där även Norge och Danmark arrangerar mästerskapet.

De tre skandinaviska nationerna fortsätter samtidigt att söka sig vidare mot fortsatta mål att arrangera stora handbollsmästerskap. Tillsammans så gick Norge, Danmark och Sverige ihop i oktober förra året och ansökte om att få arrangera EM 2026 för herrar och EM 2028 för damer. Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp är nöjd med det skandinaviska samarbetet utanför handbollsplanen.

– Vi går årligen tuffa och utvecklande matcher mot varandra på planen, men vid sidan av den har vi tillsammans med Danmark och Norge ett väl fungerande samarbete och en gemensam syn på de viktigaste frågorna. Det är oerhört viktigt för handbollens framtid att arrangörerna av mästerskapen hittar hållbara och långsiktiga lösningar och där är de skandinaviska länderna långt framme, säger han till Handbollslandslagets hemsida.

Under gårdagen så meddelade det Europeiska Handbollförbundet att det endast finns två ansökningar kvar gällande Europamästerskapen för herrar 2026 och 2028. Sverige, Danmark och Norges ansökan är den som står sig fast till de båda mästerskapen. Ett formellt beslut kommer att tas den 20 november, enligt Handbollslandslaget. Men med de skandinaviska länderna som enda budgivare, så finns det gott hopp om att få se världshandboll på svensk mark 2026 och 2028.